Nagyvilág

Megvan az évek óta várt izraeli-palesztin fogolycsere időpontja

Kedden szabadulhat ki Gilád Salit izraeli katona és 450 palesztin fogoly – jelentette be az izraeli kormányfő.

Október 18-án, kedden szabadulhat ki több mint öt éve tartó palesztin fogságából Gilád Salit izraeli katona, akinek elengedéséért cserébe Izrael első lépésben 477 palesztin rabot enged el, majd egy hónappal később további 550-et. A dátumot Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő irodája közölte, hozzátéve: a fogolycsere csak akkor fog megtörténni, ha a felek tiszteletben tartják a zsidó állam és a Hamász által kötött megállapodást.

A miniszterelnöki hivatalnak a Salit-üggyel megbízott közvetítője, Dávid Meidan szombat este Kairóba utazik, hogy egyiptomi illetékesekkel közösen tisztázza a fogolycsere utolsó részleteit.

Az izraeli rádió értesülése szerint a börtönigazgatóság szombat este vagy vasárnap reggel teszi közzé a szabaduló rabok jegyzékét. Erre azért van szükség, hogy a palesztin merényletekben meghalt izraeliek családjai, illetve szervezetük óvást nyújthasson be a legfelsőbb bírósághoz. Utóbbinak 48 órán belül kell elbírálnia a kérést.

Német sajtóértesülések szerint Németországban adják át Izraelnek a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya által öt évvel ezelőtt foglyul ejtett Gilád Salitot. Több német újság meg nem nevezett közel-keleti forrásokra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy az elrabolt izraeli katonát rövid időn belül orvosi vizsgálatra Németországba szállítják, és a hivatalos átadásra azt követően kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik