Poszt ITT

Ön szerint javul a kormányzás teljesítménye a minisztercserék után?

Nemcsak egy minisztercserét jelentett be péntek délben Gyurcsány Ferenc kormányfő, hanem kabinetje struktúráját és személyi összetételét is jelentősen átalakította.

Két új, tárca nélküli miniszteri poszt született, tárcát váltott Szilvásy György és Lamperth Mónika, miniszter lett Bajnai Gordon és Draskovics Tibor. Kiss Péter kancelláriaminiszter lesz, az eddigi miniszter Szilvásy György tárca nélküli miniszterként a titkosszolgálatokat felügyeli. Kiss Péter helyét Lamperth Mónika veszi át, az önkormányzatokat és a területfejlesztést pedig ezentúl Bajnai Gordon irányítja.

Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság eddigi helyettes vezetője is tárca nélküli minszter lesz, a kormányzati koordinációért fele majd. Ivancsik Imre eddigi honvédelmi államtitkár Szilvásy államtitkára lesz, az ő posztját Vadai Ágnes szocialista politikus veszi át.

“A kormányátalakítás nem személyi kérdés, egy év alatt megváltozott a feladatunk” – indokolta az átalakítást a kormányfő. Mint mondta, a nagyhajó lendületet vett, most már csak mozgásba kell tartani, a kikötőbe kell vezetni. Gyurcsány bejelentette azt is, hogy egy úgynevezett kormánykabinet létrehozása miatt megváltozik a kancelláriaminiszter feladata. Kiss Péter ezentúl meghatározza, milyen problémákra kell választ találni, milyen ügyekben kell megegyeznie a koalíciónak. Ezt pedig az öt főből és Gyurcsány Ferencből álló kormánykabinet megtárgyalja.

Változást jelent az is, hogy az Államreform Bizottságon belül egy stratégiai tanácsadó testület is alalkul, amely nem politikusokból, hanem szakértőkből áll majd. “Nem több költséget, hanem több felelősséget jelent az, hogy két tárca nélküli miniszterrel bővült a kormány” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik