Nagyvilág

Ultimátumot adtak a pártok az egyiptomi hadseregnek

A nagyhatalmú egyiptomi fegyveres erők az alkotmányban mondanák ki, hogy nem állnak civil irányítás alatt.

A liberális és iszlamista pártok közösen léptek fel a hadsereg alkotmányjavaslata ellen, és közölték: pénteken hadseregellenes tüntetést tartanak, ha az országot irányító katonai tanács nem vonja vissza a javaslatot. A pártok szerdáig adtak határidőt a „minden fél által visszautasított” ötlet visszavonására.

A Hoszni Muabarak egyiptomi elnök februári elűzése óta Egyiptomot irányító katonai tanács az előző hónapban ismertette irányelveit a készülő új alkotmánnyal kapcsolatban. Abban az áll, hogy a hadseregnek jóvá kell hagynia minden, a belső ügyeire vonatkozó jogszabályt. Ezzel meg lenne a lehetősége arra, hogy szembeszálljon egy választott kormánnyal.

A javaslat ellen demokráciapárti aktivisták és az egyiptomi politikai csoportok is tiltakoztak, attól tartva, hogy a parlamentnek nem sok beleszólása lesz az ország ügyeibe, ha a hadsereg nem veti alá magát a civil irányításnak.

Az egyiptomi pártok közös nyilatkozatukban jelezték: szerdán újabb találkozót tartanak egy esetleges pénteki tüntetés megszervezéséről, ha a hadsereg addig nem teljesíti követelésüket. A pártok ugyanakkor közölték, hogy a hadseregnek továbbra is különleges státusza lesz, és nemzetbiztonsági kérdésekben a jövőben is övék lesz a végső szó.

Egyiptomban november 28-án tartanak parlamenti választásokat, és az akkor megválasztott képviselők dönthetnek majd az ország új alkotmányáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik