Belföld

Nyugdíjszámla: álom vagy valóság

Nyugdij(960x640)(2).jpg (nyugdíj, )
Nyugdij(960x640)(2).jpg (nyugdíj, )

Készülnek vagy vannak egyéni nyugdíjszámlák.

Korábbi elképzelések szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) már 2012 elejétől nyilvántartotta volna az egyéni nyugdíjszámlákat. A sokszori csúszás kínos a kormánynak, amely a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor az egyéni nyugdíjszámla mielőbbi megteremtésével igyekezett csillapítani a felháborodást. Egy kormányhatározat 2011 májusára ígérte az egyéni nyugdíjszámlákat.

Most az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a „Sajátszámlás nyugdíjjárulék kezelés ügyfélkapcsolati fejlesztése” című, EKOP-2.1.19 kódszámú kiemelt felhívás – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. Július 10-ig lehet pályázni az 1,3 milliárd forintra. A kormány a nyugdíjbiztosítót jelölte ki az egyéni számlák vezetésére, az NFÜ arra adna pénzt, hogy a magyar ügyfelek elektronikusan lekérhessék az adataikat.

A pályázat szerint az ONYF olyan partnert keres, aki kiépíti a járulékfizetők adatbázisát. Az informatikai rendszer alapján vezetnék az egyéni számlákat és állapítanák meg a nyugdíjakat a jövőben.A pályázónak egy „korszerű, komplex és rugalmas” adatbázist kell terveznie. Alkalmasnak kell lennie nemcsak arra, hogy fogadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait a befizetésekről, hanem arra is, hogy később kiszolgálja az esetleg átalakítandó nyugdíjrendszert. A rendszer kifejlesztésének 2014. június 30-ig meg kell valósulnia.

Az előzményekről annyit tartalmaz a projekt leírása, hogy a társadalombiztosítási egyéni számla-rendszer kialakításának előkészítését az ONYF még tavaly megkezdte, mert az akkor előkészítés alatt álló jogszabálytervezet szerint a biztosítottaknak már idén májustól elérhetővé kellett volna tenni a nyilvántartást.

Idén április 29-én hatályba lépett a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása. Ebben szerepel, hogy az egyéni számla a biztosított után 2012. december 31-ét követő időszakra a bevallott (nem a befizetett) nyugdíjjárulék összegére vonatkozó, az állami adóhatóságtól átvett adatokat tartalmazza. A jelenlegi jogszabályi környezet alapján a konstrukció célja a sajátszámla kialakítása, egy elkülönített, erre a célra létrehozott nyilvántartási adatbázisban. A számla vezetésére 2013. június 1-jétől az ONYF-et jelölte ki a kormány.

Már valóság

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság június 1-jétől a kormányzati portál ügyfélkapujához hozzáférő ügyfeleknek lehetőséget is biztosít a társadalombiztosítási egyéni számlájuk megtekintésére. A számla tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/A. §-a határozza meg.

A kivonaton feltüntetett, a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az adózás rendjéről szóló, 2003. évi XCII. törvény 52. § (7) bekezdésében előírt adatszolgáltatásból származnak – tudatta az ONYF.

Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, egyéni számlája tartalmának megismerését kérheti levélben vagy személyesen a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítótól. A kivonat kiállítása illeték- és költségmentes. A kivonat tartalmazza az ügyfél egyéni számláján szereplő egyes jogviszonyokat 2013. január 1-től kezdődően, havonkénti bontásban.

A főigazgatóság felhívja figyelmet, hogy aki a kivonaton feltüntetett adatokkal nem ért egyet, keresse meg a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát, vegye fel a kapcsolatot az érintett foglalkoztatóval is.

A társadalombiztosítási egyéni számla tartalmát a http://www.magyarorszag.hu/ honlapon a „Társadalombiztosítási egyéni számla” címszó alatt, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján (http://www.onyf.hu/) a „TB E számla” ikonra kattintva lehet megtekinteni – tudatta a főigazgatóság.

A parlament néhány hete döntött úgy, hogy elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül, de azt is ígérték, hogy még idén jóváírják a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik