Nagyvilág

Orbán alkotmányozó rohamáról ír az Economist

"Korlátozott konzultáció mellett siettetik át az új magyar alkotmányt" alcímmel közölt cikket pénteki számában az alkotmányozási folyamatról az Economist című brit hetilap.

“A magyar alkotmányt meg kell újítani” – ezzel a megállapítással kezdi cikkét az Economist, a jelenleg érvénybe lévő alkotmányt a kommunista időkből és a rendszerváltozás korából származó furcsa keverékként jellemezve. A lap szerint ugyanakkor egy alkotmánynak felül kellene állnia a napi politikai alkudozásokon, és elfogadottságát növelné, ha minden párt részt venne megalkotásában.

A magyar kormány azonban “az előző évben kiszorította és elidegenítette az ellenzéket”, az egykori független intézményeket megszüntette, gúzsba kötötte vagy saját híveivel töltötte fel – írja az Economist, hozzátéve: Orbán Viktor kormánya ahelyett, hogy az ellenzékkel egyeztetett volna, inkább egy kérdőíven kérdezte nyolcmillió választó véleményét az új alaptörvényről, ígérve, hogy figyelembe fogja venni az észrevételeket.

A lap cikkében közli, hogy az MSZP, az LMP és a Jobbik egyaránt több egyeztetést és népszavazást követel. A kormány azonban csak egy hónapot adott a képviselőknek az alkotmányról szóló vitára, a szöveget április 18-án elfogadják, a “Fideszhez hű” Schmitt Pál köztársasági elnök pedig várhatóan nyolc napon belül aláírja.

Az Economist ismerteti az Európa Tanács Velencei Bizottságának a magyar alkotmányozási folyamatról szóló értékelését is, mely szerint a magyar kormány nem volt elég nyílt, nem egyeztetett eléggé a társadalommal és az ellenzékkel valamint siettette a folyamatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik