Belföld

Napster: “Most már kikapcsolhatja a számítógépet”

Megszületett az ítélet a világhírű online zenei portál ügyében. A 9-es számú körzeti szövetségi fellebbviteli bíróság másodfokon elmarasztaló döntést hirdetett, megerősítve az elsőfokú ítéletet.

Napster: “Most már kikapcsolhatja a számítógépet” 1Az 1999. májusában indított napster.com egy letölthető program segítségével olyan zenei anyagok elérésére ad lehetőséget, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. A technológia a file-csere elvén alapul, amely a jegyzett információkat csak lista szinten tárolja a központban, a tényleges adatok a felhasználók gépein találhatók. A program a használat során az interneten keresztül a kapcsolódó gépeket köti össze, így a Napster-tagok egymás gépeiről töltik le a fájlokat.

Krónika• 1999. május:

Shawn Fanning és Sean Parker megalapítják a Napster fájlosztási szolgáltatását.

december 7: Az Amerikai Lemezkiadók Egyesülete jogsértésre hivatkozva beperli a Napstert

2000 április 13.: A Metallica együttes beperli a Napstert

július 26.: Patel bírónő a körzeti bíróságon előzetes ítélettel elrendeli a Napster működésének beszüntetését

július 28.: A 9-es számú fellebbviteli bíróság helyben hagyta a körzeti bíróság ítéletét

október 31.: A Napster bejelentette, hogy együttműködésbe kezd a német Bartelsmann-nal

2001 február 12.: A fellebbviteli bíróság megtiltotta, hogy a Napster terjessze a jogvédelem alá eső anyagokat, de az ítéletet nem tette jogerőssé, amíg egy az alsóbb szintű bíróságon dolgozó bíró nem módosítja az ítélet szövegét.

A hétfői döntésre már régóta vártak a zenekiadó cégek Amerikában. Bár a Napster oldalainak működését nem kell beszüntetni, a felperesek mégis elégedettek az elért eredménnyel. A kaliforniai bíróság határozata szerint ugyanis az alperes zeneszolgáltató nem kereskedhet tovább olyan alkotásokkal, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. A Napster képviselői fellebbeznek az ítélet ellen, tehát az ügy még nem zárult le végleg.

“A döntés nagyszerűen mutatna a Napster sírfelirataként – fogalmazott az Amerikai Lemezkiadók Egyesületének (Recording Industry Association of America) ügyvédje, Chuck Cooper, majd hozzátette: – A tolvajlás ezen formájának leáldozott.”

“Harcolni fogunk az elveinkért, mert úgy gondoljuk, nem szerzői-jogi szabálytalanság az, amivel a felhasználóink foglalkoznak” – jelentette ki Hank Barry a Napster ügyvezetője.

Napster: “Most már kikapcsolhatja a számítógépet” 2A bíróság ítéletében az áll, hogy a Napster “tudatosan bátorítja felhasználóit, hogy szabálytalanságot kövessenek el a lemezkiadók szerzői jogaival szemben”, és kötelezi a céget arra, hogy ne engedje felhasználóit a listákon keresztül letölteni a slágereket az internet segítségével.

Egy érintett véleményeEminem, a napjainkban elhíresült rapper sztár csak ennyit fűzött az ítélethez: “Aki megengedhet magának egy számítógépet, az megengedheti magának azt is, hogy 16 dollárt fizessen a CD-mért.”

Marilyn Hall Patel bírónő azonban kérte kollégáit, hogy finomítsák az ítéletet, így a döntés egyelőre nem jogerős, várni kell a módosításig. Ez akár napokig, sőt hetekig is eltarthat. Robert Boies, a Napster ügyvédje egy sajtótájékoztatón elmondta, a szolgáltatás beszüntetése csak a Kerületi Bíróság módosított ítéletének kihirdetésekor következhet be.

Vasárnap közel 10 ezer felhasználó jelentkezett be a Napster száz szerverére, hogy kicserélje az összesen megközelítőleg 2 millió MP3 fájlt. Tavaly júliusban egy mintavétel alapján csak 7300-an kapcsolódtak, a fájlok száma pedig még csak 800 ezer volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik