Belföld

A Richter Rt. pert vesztett

A Fővárosi Bíróság tisztességtelen piaci magatartás miatt a Pfizer keresetére elmarasztalta a Richter Rt-t.

A Pfizer Gyógyszergyár eredeti fejlesztésű Norvasc vérnyomáscsökkentőjével azonos hatóanyagú és tabletta formájú készítményt hozott piacra 1999-ben a Richter Rt.

A Pfizer a keresetében azzal érvelt, hogy a magas vérnyomás gyógyítására szolgáló készítményének a jó minősége a fogyasztók tudatában évek alatt összekapcsolódott a nevével, a tabletták nyolcszögletes alakjával, a csomagolásának sajátos formájával.

A versenytörvény értelmében tilos az árut a versenytárs hozzájárulása nélkül olyan jellegzetes külsővel vagy elnevezéssel forgalomba hozni, amelyről a versenytársat, illetőleg annak áruját szokták felismerni.

A Fővárosi Bíróság a keresetnek helyt adott, miszerint “A tabletták egybevetése alapján megállapítható, hogy azok teljes mértékben azonosak….a Richter a NORMODIPINE nevű gyógyszere nyolcszögletű formájú tablettában való forgalmazásával jogsértést követ el, ezért a forgalmazás abbahagyására kötelezte és eltiltotta a további jogsértéstől. Elrendelte a jogsértő formájú NORMODIPINE termékek piacról való visszavonását és ezek, valamint a még raktáron lévő készítmények jogsértő formájának megszüntetését”, amely gyógyszer esetén egyet jelent egy új tablettaforma kidolgozásával és törzskönyveztetésével.

A Pfizer igazgatója elmondta, hogy az ítélet hatása túlmutat a gyógyszergyártáson: megerősíti a gazdasági verseny tisztaságába vetett hitet Magyarországon. Az ítélet nem jogerős.

További információ:
Székely Krisztina – Pfizer Kft. vállalati ügyek igazgatója
06-309-775-238

Ajánlott videó

Olvasói sztorik