Gazdaság

Csopaki Chardonnay Barrique 1999, Jásdi Pince

Már megint egy barrikolt chardonnay, sóhajthat fel a Figyelő Borkóstoló rovatát figyelő borkóstoló.#<# Jövő héten tokaji vizekre hajózunk, mert szerintünk is sok a jóból, de ez a chardonnay oly igen elegáns, hogy szólnunk kell róla; legyen ez az utolsó csepp a pohárban, mielőtt az édes és illatos hegyaljai nektár csepegtetésébe fogunk. Csopaki Chardonnay Barrique 1999, Jásdi Pince 1A Jásdi-féle csopaki chardonnay legelső szép tulajdonsága a táj és a pince, ahonnan fakad. Bámulatos panoráma terül a borban utazó szeme elé: az enyhe déli lejtőn fekvő ültetvények előtt kelet-nyugati (nyugat-keleti) irányban hosszan nyújtózik a Balaton, a napocska egész nap tűz a szőlőre, hajnalonta felszáll a pára a jól temperált nagy vízről. A Bakonyból viszont esténként leesnek a hűvös szelek, a permi homok kovasavban és vasoxidban gazdag vörös talajt terít a tőkék alá, szóval a terroir-nak minden adottsága megvan ahhoz, hogy szép bort teremjen.

Adott a technológia is: komplett, reduktív high-tech van elrejtve a hallatlan aurájú ás fekvésű kúria falai mögé. Az ültetvények fölött fekszik ugyanis a szépen felújított klasszicista kúria, amelyben a feldolgozó mellett a tulajdonos lakása és a pince is megtalálható. Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának volt ez a centruma a XIX. század első felében, utóbb Hűvös Salamon kereskedő igyekezett itt egy modern borászatot vinni, és a maiak ambíciója sem kisebb: a Jásdi Pince mértékadó, a közel s távoli környéken a legkorszerűbb és a legjobb minőséget adó gazdaság akar lenni. Annyi bizonyos, hogy Csopaktól és a füredi Figula Mihálytól, a tavalyi Év Borászától keletre már most ez a legkorszerűbb pincészet. (Mellesleg a kúriában született az a Bakonyi Károly, aki az Irsai Olivér és a Tramini egybekelesztésével megteremtette az illatos Cserszegi fűszerest, mely Woodcutters White művésznéven óriási karriert futott be a “ködös Albionban”).

A Ritecz János borász gondozta ’99-es Csopaki chardonnay barrik elegáns ital, tökéletes egyensúllyal. Világos zöldessárga, vegetális illatú, ízében gyümölcsösség, lágyság-vajasság, kerek savak. És ami a legfontosabb: alig van hordó a borban, azaz a barrikolás érintésnyi, nem válik le a borról, mint egy rossz abroncs, és nem okozza azt a némely barrikboroknál feltűnő határozott és furcsa érzést, hogy a hordót, miközben egy tekercs parenyicát áztattak benne, felfüggesztették egy sonkafüstölőben.

Az elegáns címkéjű bor, mely a tavalyi VinAgorán aranyérmet nyert a benevezett kéttucatnyi chardonnay előtt, 1500-1800 forintos ársávban érhető el a Budapest Bortársaság és a CorVinum hálózatán keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik