Lépten-nyomon alvó, régi polgárházak homlokzataiba ütközik az ember Tokaj-Hegyalja szomorkás kisvárosaiban, egy hajdan pezsgő élet szép formáiba-töredékeibe.#<# Itt már a középkorban szabad szőlők voltak, nem hitbizományok, az oppidumok (mezővárosok) polgárai vagy fél évezrede kereskedtek az édes, jól eltartható, magas energiaszintű, páratlan zamatú tokaji borral. E hajdani polgárias életnek Szepsy István szerint úgy 15 százaléka éledt újjá. Az "egyrubeles" bor fél évszázada nagyon nem tett jót Hegyaljának és a bornak, ennek az élő anyagnak. A történelem rendre feje tetejére állította azt a piramist, amely jobb időkben a mennyiség széles fundamentuma felől a minőség csúcsa felé emelkedik-keskenyedik. Nagy történelmi presztízsbor létrehozása - ez Szepsy István célja, s olyan különleges minőségű italt ért alatta, amely kategóriájában mértékadónak számít és keresett a világban. A presztízsbort történelmileg jól ismert helyen, évszázadok óta tradicionális módszerrel, folyamatosan, szigorúan behatárolt eredetvédelem mellett, limitált mennyiségben, ismert márka keretei között kell termelni. Szepsy eredeti módon végiggondol mindent, s szuggesztíven képviseli választott értékeit. “Nem adtam fel akkor sem, amikor nem tudtam, másnap miből fogok ennivalót vásárolni a boltban. Vettem egy 0,3 hektáros kis földdarabot, nem engedtem a minőségből. Egyetlen kis hordó olyan borom volt, amit a saját értékrendszerem szerint készítettem, és vártam, hogy eljöjjön, aki megveszi literjét 65 dollárért. És eljött.” Az egyetlen kis hordóból azóta világhírnév lett; Szepsy a jövőre New Yorkban megjelenő, a világ 40 legjobb borászáról szóló könyvben az egyetlen magyar.
A Királyudvar befektetője, Anthony E. Hwang úr a Wine Spectatorban olvasott Szepsyről, iderepült, megkóstolta a mádi mester borát, majd közölte: vele akar dolgozni. Úgy egymilliárdot invesztált a borászatba, hogy a Szepsy-féle megalkuvásmentes, mitikus minőséget párosítsa a világpiacképes mennyiséggel. (Szepsynek magának Mádon és Tarcalon 20 hektárja van, a tarcali Királyudvar ügyvezetőjeként mintegy 100 hektár fölött diszponál. Minthogy saját tőkéin a csúcsminőség végett a világ egyik legalacsonyabb termésátlagával dolgozik, nincs elég palackja a piachoz. A Királyudvar méretei évi 70 ezer palack előállítását teszik majd lehetővé.)
Szepsy tehát a csúcsot célozza meg, hangsúlyozva: ahhoz, hogy a termékpiramis jó legyen, misztikusan magasan kell lennie ennek a csúcsnak. E szóban forgó magaslat nem lehet nagyon messze vizsgált borunktól, amely aranyszínű, mézes-hársas illatú, ízében némi kajszis felhanggal és melegséggel. Lágy, nem súlyos, harmonikus, hallatlanul szép bor, hosszú utóízében mint orgonapont zeng hosszan egy kék illat. A bor 15 ezer forint körüli ártól érhető el az igényes vinotékákban.