Nagyvilág

Bekerült az ELTE a világ legjobb egyetemei közé

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem is szerepel a világ ötszáz legjobb egyeteme között a felsőoktatási intézmények rangsorolásával foglalkozó US News összeállítása szerint.

A legjobb egyetemek listáján 51 ország felsőoktatási intézményei szerepelnek, Magyarországról csak az ELTE került be. A rangsorolás szerint az első a Harvard, a második a Massachusetts Institute of Technology, vagyis a Massachusettsi Műszaki Egyetem, míg a harmadik a kaliforniai Berkeley Egyetem. A negyedik Stanford Egyetem, aztán Oxford és Cambridge következik. Az első tízben a további helyeken amerikai egyetemek szerepelnek. Az ELTE a 448. helyet érdemelte ki – írja az Eduline.

Érdekesség, hogy a szomszédos országok egyetemei közül hat osztrák felsőoktatási intézmény is szerepel a listán, de benne van az első ötszázban a ljubljanai, a belgrádi, a pozsonyi és a zágrábi egyetem.

A lista összeállításakor elsősorban az intézmények tudományos elismertségét vették figyelembe, többek közt azt, hogy milyen helyezést értek el a Thomson Reuters akadémiai elismertségi listán, milyen kutatási eredményeket és publikációkat tudnak felmutatni, milyenek az idézettségi mutatók, hányszor hivatkoznak rájuk. Számított a nemzetközi együttműködés, valamint az is, hány PhD-fokozatot szerzett hallgató tanult az adott egyetemen, illetve hány tudományos fokozattal rendelkező munkatársuk van.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik