Belföld

ELTE: törvényes a másfélmilliós ösztöndíj

elte(210x140).jpg (elte, )
elte(210x140).jpg (elte, )

Az ELTE szerint bár néhány kirívó esetben egy-másfél milliós ösztöndíjtételeket is kifizettek, nem merült fel a törvénytelenség gyanúja.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2013 októbere és 2014 februárja között a 2009 és 2012 közötti időszakkal kapcsolatban végzett ellenőrzést az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).

Ahogyan tegnap megírtuk: a vizsgálat szerint a diákok támogatását célzó ösztöndíjak sok esetben nem a megfelelő helyre érkeztek.

Másfélmilliós ösztöndíj

A Kehi-vizsgálattal kapcsolatban az egyetem közölte: a jelentés az egyetem nyolc kara közül egy, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói részönkormányzata esetében néhány esetben szabálytalanságokra, eljárási hibákra mutatott rá egyes ösztöndíjak odaítélésével kapcsolatban. A sajtóban említett néhány kirívó esetben egy-másfél milliós tételeket is kifizettek, ám ezekben az esetekben sem merült fel a törvénytelenség gyanúja, az ösztöndíjakra rendelkezésre álló keret felosztása az ELTE-n minden esetben a jogszabályi előírások és az egyetemi szabályzatok szerint történt.

Fokozott szigor

Emlékeztetnek: az országban elsőként – a hallgatói önkormányzat javaslatára – az ELTE szenátusa 2014 nyarának elején úgy módosította a hallgatói követelményrendszert, hogy mind a közéleti ösztöndíjak, mind pedig a hallgatói jutalmak nyilvánosságra hozhatóvá váltak. A hallgatóknak ma már minden ösztöndíjtípus esetében pályázatot kell benyújtaniuk, a tisztségviselők közéleti ösztöndíja az új szabályozásnak megfelelően nyilvános adat, amelynek az összege a jövőben – az ELTE-hök kezdeményezésére – maximált lesz, a KSH létminimum-kalkulációjához igazodik.

Az egyetem közlése szerint az ELTE-hök, amelynek vezetése a kérdéses időszak óta többször megújult, jelenleg is teljes körű tisztújítást tart és új, a felelősségi köröket megnyugtatóan tisztázó alapszabályt nyújtott be a szenátus elé, hogy a korábbi problémák soha többé ne ismétlődhessenek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik