Belföld

Az EMMA-vizsgálat segít a legjobb gyógyszer kiválasztásában

A Magyar Hipertónia Társaság szakmai támogatásával és a Sanofi-Synthelabo megbízásából a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet, a Gulden Communications PR-céggel közösen, egy olyan speciális kutatást kezdett el szeptember végén a magyar lakosság körében, amely arra ad majd választ, vajon mi befolyásolja a betegeket abban, hogy egyes gyógyszereiket rendszeresen szedik vagy éppen nem szedik.

Az EMMA kutatási program három hónap alatt 5.000 ember megkérdezésével alkot képet a magas vérnyomás előfordulási gyakoriságával, illetve a magas vérnyomásos betegek gyógyszerszedési viselkedésével kapcsolatosan.
Az első körben máris igazolódott az orvosok korábbi megfigyelése: a szeptemberben megkérdezettek majdnem 40%-a egyszer már kapott magas vérnyomásának kezelésére valamilyen gyógyszert, de sokuk néhány hónap múlva abbahagyta annak szedését.

Magyarországon a magas vérnyomásban szenvedők több, mint 30%-a nem szedi rendszeresen vagy előbb-utóbb elhagyja az előírt gyógyszert. Korábban több fejlett nyugati országban is hasonló volt a helyzet – például az USA-ban és Angliában is. Több célzott kutatást végeztek, amelyek részint pontosan feltárták a betegek gyógyszerszedési szokásait, részint segítséget nyújtottak a gyártóknak abban, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkező gyógyszert fejlesszenek ki, amit a beteg egyszerűen és jelentős mellékhatások nélkül szedhet. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatták, ha egy gyógyszer rendszeres adagolása nehézkes, körülményes, például újabb és újabb vizsgálatokat igényel a dózisok megállapítása, akkor a betegek – amint kissé javul az állapotuk – felhagynak a további gyógyszerszedéssel. A kezelések eredményessége pedig elsősorban azon áll vagy bukik, hogy a betegek kitartanak-e a számukra előírt gyógyszerek mellett. Ez csak részben múlik a beteg körültekintő és következetes magatartásán; az alkalmazott gyógyszer tulajdonságai is nagyban befolyásolják, kitartanak-e mellette az emberek.

Az aggasztó magyarországi egészségügyi állapotok miatt vált időszerűvé a fentiekben leírt kutatás elvégzése. A magas vérnyomás az egyik olyan betegség, amely önmagában általában nem jár kellemetlen tünetekkel, és emiatt nálunk is feltűnően sok beteg hanyagolja el a vérnyomásának beállítására előírt gyógyszerek szedését. A külföldi tapasztalatok alapján egyértelművé vált tehát, hogy ha a gyógyszer adagolása egyszerű és a várható mellékhatások nem jelentősek, akkor nagyobb az esély arra, hogy a betegekben nem alakul ki ellenállás vagy éppen közöny a gyógyszer szedése okán. A kutatás kérdései között szerepel az is, hogy a beteg egy gyógyszer melyik tulajdonságát tartja a legfontosabbnak s hogy mennyit költene szívesen gyógyszerre. A magas vérnyomás kezelésére alkalmas gyógyszer ideáltípusának meghatározása mellett a vizsgálat arra is választ ad majd, milyen ma a betegek és az orvosok együttműködése. A kérdések egy része ugyanis arra vonatkozik, vajon a beteg kapott-e életvezetési tanácsokat, milyen életmódváltoztatásra hívták fel az orvosok eddig a figyelmét.

A felmérést a Szonda Ipsos havi rendszerességgel induló Omnibusz vizsgálatok keretében végzi el. A kutatás összesen 5.000 fő bevonásával zajlik, azaz ennyi magyarországi felnőtt lakos köréből szűrik ki a 35 év feletti magasvérnyomás-betegeket. A felmérés elsődlegesen a 35 év feletti felnőtt, magas vérnyomásos populáció gyógyszerszedési szokásairól, ezzel kapcsolatos attitűdjeiről hivatott információkat gyűjteni, de emellett a kutatási eredmények statisztikailag megbízható eredménnyel szolgálnak a 35 év feletti lakosságra vonatkozóan a magas vérnyomás előfordulási gyakoriságáról.

Az EMMA kutatás december végén zárul. Az eredmények alapján a jövőben pontosabban és célszerűbben lehet meghatározni a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlható gyógyszerek fajtáját és dózisát. A cég 2002 elején külön sajtótájékoztatón számol be a kutatás eredményeiről, a végleges adatokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik