Nagyvilág

Lavrov: a szíriaiaknak kell dönteniük

A szíriaiaknak kell dönteniük elnökük, Bassár el-Aszad sorsáról a hatalom és az ellenzék közötti tárgyalások eredményeként - jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, egy nappal azt követően, hogy Damaszkuszban tárgyalt.

Pakisztáni hivatali kollégájával, Hina Rabbani Hárral tartott sajtóértekezletén Lavrov arra az újságírói kérdésre, hogy Aszad előtt szóba hozta-e a szíriai elnök távozási lehetőségét a hatalomból, nem válaszolt. Kifejtette viszont, hogy a politikai megoldás kulcsa a szíriaiak kezében van, és a nemzeti párbeszéd kimenetelének elfogadhatónak kell lennie az összes szíriai számára.

Óva intett attól, hogy a szíriai nemzeti párbeszéd kimenetelét a nemzetközi közösség előre meghatározza. Viszont mindazoknak, akiknek befolyásuk van a felekre, rá kell venniük őket arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek – folytatta. Hozzáfűzte: Aszad biztosította őt arról, hogy hajlandó tárgyalni. Moszkva számít a szíriai ellenzékre befolyással bíró tényezőkre abban, hogy a rezsim ellenfeleit tárgyalásokra bátorítják – fejtette ki Lavrov, aki megjegyezte: mindkét oldalon vannak olyanok, akik a fegyveres konfrontáció és nem a párbeszéd mellett vannak.

Az orosz diplomácia vezetője következetlennek nevezte, hogy több nyugati és arab ország konzultációra hazarendelte damaszkuszi nagykövetét, mondván: ez nem segíti elő az Arab Liga rendezési kezdeményezésének a valóra váltását.

Lavrov Mihail Fradkovnak, az orosz külső hírszerzés vezetőjének társaságában kereste fel Damaszkuszt Dmitrij Medvegyev elnök megbízásából, azt követően, hogy szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában Kína és Oroszország vétót emelt a nyugati és arab országok határozattervezete ellen. Ez elítélte volna a szíriai elnyomást, s támogatta az Arab Ligát, amely egyik dokumentumában távozásra szólította fel Aszadot. A kínaiak és az oroszok szerint a határozattervezet kétértelmű volt, s csak a szíriai vezetéssel szemben fogalmazott meg követeléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik