Belföld

Ki élhet vele?

A kis- és középvállalkozások beruházási hitel kamat kedvezménye, amellyel a fizetendő társasági adó csökkenthető.

Az 1999. évi XCV. törvény szerinti azok a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe a kedvezményt, amelyek 2000. december 31-ét követően bankhitellel tárgyi eszközt szereznek be, vagy állítanak elő (beruháznak).

Mit mond a törvény?

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 1999. évi XCV. törvény szerint kis- és középvállalkozásnak minősül az a gazdasági társaság, állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szerv, szövetkezet, egyesülés, közhasznú társaság, egyes jogi személyek vállalata, leányvállalat, vízgazdálkodási társulat, erdőbirtokossági társulat formában működő vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatott létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 4000 millió forint, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2700 millió forint, továbbá ha abban az állam, az önkormányzat vagy más vállalkozáson kívül eső vállalkozások tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön és együttesen sem haladja meg a 25 százalékot.

Az előbbi, beruházási kedvezménnyel szemben itt nem feltétel a kizárólag magánszemélyekből álló tulajdonosi kör. A mikrovállalkozás ugyan külön kategória, de az előbbiek szerinti kis- és középvállalkozás fogalmába is beletartozik. A bemutatóra szóló részvényt kibocsátó részvénytársaságot a törvény itt is kizárja a kedvezményezettek köréből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik