Belföld

Röpködtek a mínuszok

Hanyatt vágta magát a tőzsde a héten, az index a negatív külpiaci hangulat mellett jelentős, négyszázalékos esést produkált öt nap alatt, úgy, hogy a forgalom csak kedden tudott ötmilliárd forint fölé kerülni.

Pénz- és állampapírpiacA hétfői aukción a felajánlott negyvenegymilliárdnyi MNB kötvény kétszeres túljegyzés mellett került kibocsátásra, a hozamszint 26 bázispontot zuhant (10,73 százalék). A hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukcióján tizenkétmilliárdnyi papír került kibocsátásra, két és félszeres túljegyzés mellett, az átlaghozam 10,77 százalék lett, 8 bázisponttal alacsonyabb az előző hetinél.

Több mint háromszorosan jegyezték túl a kétéves államkötvény (2003/L) eredetileg felkínált húszmilliárdos csomagját, az ÁKK végül négymilliárddal emelte a kibocsátott mennyiséget, az átlaghozam 9,36 százalékra csökkent, ez az előző kibocsátáshoz képest 16 bázispontos csökkenésnek felel meg.

Harmincmilliárd forintnyi ötéves államkötvényt (2006/E) bocsátottak ki a héten az eredetileg meghirdetett huszonnégy helyett, az átlaghozam 37 bázisponttal mérséklődött (8,23 százalék).

Minden lejáraton erőteljesen csökkentek a referenciahozamok, a legnagyobb hozamcsökkenést a hosszú oldalon figyelhettük meg, a két legtávolabbi kifutás esetében.

A DWIX index értéke két bázisponttal csökkent (10,72 százalék).

Nem állt meg a forint erősödése a héten, pénteken a sávban a középtől számítva 10,4 százalékon zárt, a dollárhoz képest több mint három százalékkal erősödött (284,9).

A fejlett országok részvénypiacai kivétel nélkül harmatos teljesítményt nyújtottak a múlt héten. Európa fontosabb indexei és a Dow Jones is a magyar piaccal megegyező mértékű esést produkált, míg a Nasdaq nyolc százalékot zuhant.

Felemás makromutatókat közöltek Amerikában. A vártnál kedvezőbben alakult ugyan a májusi infláció (mind a termelői, mind a fogyasztói árindex emelkedése elmaradt a piaci konszenzustól), a kiskereskedelmi forgalom viszont kedvezőtlenül alakult áprilisban és májusban is.

A részvénypiacok számára az első sokkot a szerda estén a publikum elé kerülő Beige Book jelentette. Az amerikai gazdaság állapotáról szóló kéthavi rendszerességű kiadvány meglehetősen pesszimista hangvétele nyomán lefelé indultak az addig egy helyben toporgó részvényárak.

Pénteken tágra nyílt szemekkel nézték Amerikában a tréderek a monitort az ipari termelés májusi alakulását látva. Már a várakozások is meglehetősen pesszimistának látszottak (0,4 százalékos csökkenést valószínűsített az átlag), a tényadat azonban ennek duplája lett, a kapacitáskihasználtság pedig 17 éves mélypontra zuhant.

A makrogazdaság jelentéseit még viszonylag jól bírták a tőzsdék, de a hét második felében beinduló profit warningok hatása alól már nem tudtak kibújni. Két napon belül több meghatározó társaság is arra figyelmeztetett, hogy árbevétele és/vagy eredménye el fog maradni a várakozásoktól. A sort Európa nyitotta, a finn gazdaság vállalati megfelelője, a Nokia jelzett először, megpecsételve ezzel a kontinens távközlési szektorának sorsát (amit később a Deutsche Telekom leminősítése is megerősített). Amerikában a Nortel és a JDS Uniphase hasonló kaliberű cégek szánták rá magukat hasonló bejelentésre, amire a Philips tromfolt rá. Hogy az “old economy” se maradjon ki az áldásból, arról a McDonald’s gondoskodott péntek délután, zuhant is az árfolyama a többi nyilatkozóéhoz hasonlóan.

A hét érdekessége, hogy a Philip Morris élelmiszeripari leányvállalatának részvénykibocsátása teljes sikerrel zárult. A menekülési befektetésnek tekintett Kraft jegyzési ára a hatalmas érdeklődés miatt az ársáv felső határán lett belőve, a 8,6 milliárd dolláros kibocsátás egyébként a második legnagyobbnak számit a tengerentúli értékpapír történelemben.

Itthon egyértelműbb trendet mutatott az index, a hétfői nyitástól folyamatosan csúszott le a lejtőn, csak a hét utolsó napján tudott kismértékű korrekciót elérni. A külkereskedelmi mérleg áprilisi hiánya nem okozott nagy csalódást a tőkepiacon, a megugró infláció annál inkább meglepte a befektetőket.

A messze a várakozások feletti, éves szinten 10,8 százalékkal emelkedő infláció az állampapírpiacon is átmeneti gyengülést okozott, a BÉT indexe pedig folytatta csúszását.

A tőzsdén éves minimumát sikerült közelítenie az indexnek, elsősorban a folyamatosan szórt Matávnak köszönhetően. A nyolcszáz forint körül forgó távközlési részvény kilenc százalékot zuhant öt nap alatt. A telekompapírt csak a tíz százalékot eső Humet tudta lekörözni, Kokó egyik szponzorának a részvénye úgy fogott padlót, mint kedvenc bokszolónk a ringben, bár előbbinek legalább a shortosok örülhettek.

Csütörtök éjjel a Synergon szinte teljes vezérkara életét vesztette egy légibalesetben. Másnap pár órán át szünetelt a papír kereskedelme, aztán nyitás után óriásit szakadt, és bár nap végén már pluszban állt a papír, heti hétszázalékos teljesítménye előtt maradt a negatív előjel.

A kissé emelkedő Richter kivételével az összes nagy papír lefelé tartott. A másodvonalbeli részvények viszonylagos jó teljesítménye ezt nem tudta ellensúlyozni, a BUX 6666 pontra esett. A hét legjobban teljesítő papírjai a gépipari részvények voltak, a Rába hét, a NABI hat, a Mezőgép két százalékkal javult. Végre felfelé mozgott az Antenna is, a Vivendi beszállásáról szállingózó piaci információk három százalékkal dobták meg a szebb napokat látott részvény árfolyamát.

Folytatódik a helyezkedés a vegyipari fronton. A TVK-ra tett felvásárlási ajánlatot a Borsodchemnél is hasonló követe. A harmadik legnagyobb tulajdonos, a CE Oil 5300 forinton tett ajánlatot a részvényeseknek. Ez néhány százalékkal meghaladta a tőzsdei árfolyamot, ám a BC papírja a bejelentést követően 5100 forint körül maradt.

Itthon nem várható piacrengető esemény a héten, úgyhogy a napokban ismét Amerikára figyelhet a részvénypiacon megmaradt kevés számú befektető.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6666,3
-3,91 %
-15,08 %
Varsó WIG
14276,6
-2,96 %
-20,01 %
Prága PX50
431,0
0,05 %
-9,93 %
Frankfurt DAX
5915,2
-4,40 %
-8,06 %
Párizs CAC
5243,8
-3,60 %
-11,52 %
London FTSE
5723,0
-3,82 %
-8,03 %
Nikkei 225
12790,4
-4,76 %
-7,22 %
Hang Seng
13102,5
-5,12 %
-13,20 %
Dow Jones IA
10623,6
-3,22 %
-1,51%
Nasdaq
2028,4
8,43 %
-17,89 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik