Belföld

Hétvégi Barométer – június 9.

Szabadit már nem sokáig védi a mentelmi joga. Jönnek a melósok, de nem másfél millióan. Kivihető a forint, csak a vámos ne vegye észre. A patikusok nem adják fel. Hétvégén pihen a FigyelőBarométer.

Hétvégi Barométer – június 9. 1Szabadi Béla már csak percekig lesz kisgazda, a frakció pillanatok alatt kizárja, mert arrafelé az a szabály, hogy ha valaki gyanús, az bűnös is, de semmiképpen sem védekezhet a támadások elen kisgazda színekben. Márpedig gyanús, mert legalább tíz, de inkább húsz esetben hűtlenül kezelte a rá bízott vagyont, és egy esetben a csalásra is alapos a gyanú. Polt Péter, a legfőbb ügyész látta a papírokat és megdöbbent, gondolom, hogy milyen disznóságokra bukkantak az ügyészek, mondhatni “ügyeszek” voltak, most valószínűleg fülön csípik a valamikori politikai államtitkárt, aki gyakran helyettesítette Torgán Józsefet a kormányüléseken, amikor az agrártárca vezetője valahol a határon túlon vagy csak vidéken a magyar gazdák érdekeit képviselte. Megvallom, a péntek esti interjúban nem látszott megilletődöttnek Szabadi Béla, akit annak idején egyszerűen csak zseninek aposztrofált a kisgazdapárt elnöke. A politikai államtitkár a visszavágós taktikát követte, mert egy füst alatt megvádolta Tamás Károlyt, a rendőrséget, Sepsey Tamást és a kormányzat több tagját. “Érdekes módon más tárcák intézményeinél nem vizsgálódik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Ez a politika” – mondta Szabadi Béla, aki a koalíció második legerősebb pártjában volt a második ember – és a főpénztáros. Neki valamit tudnia kell arról, milyen is a politika. A tényekről nem esett szó. Arról majd hétfőn este, amikor levetítik az agrárcégekről készített dokumentumfilmet. Most. Amikor a legfőbb ügyész már megkérte Áder Jánost – függesszék fel a gyanúsított mentelmi jogát. (Ide is kívánkozna három pont, sőt több.)

Ahogy mi is megírtuk, több lap is foglalkozott Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésével, mely szerint több millió emberre lesz szükség a határokon túlról, hogy a magyar gazdaság fejlődési üteme tartható legyen. Csütörtökről péntekre eltűnt néhány nulla, már csak tízezrekről beszélt a kormányfő a gazdáknak a gazdaszövetség országos rendezvényén, ahol beismerte, hogy az agráriumban nem sikerült megvalósítani a jó kormányprogramot, de arra biztatta a gazdákat, hogy a javaslataikat juttassák el a minisztériumba, és figyelembe veszik. Persze most már nem bevándoroltatott, hanem ingázó vendégmunkásokkal kellene megoldani a hazai munkaerőhiányt, tette még hozzá Orbán Viktor, mivel a probléma komolyan akadályozza a további gazdasági fellendülést. “A magyar gazdaság folyamatosan növekszik. A növekedés fenntartásához az országnak a jelenleginél tízezrekkel több munkáskézre van szüksége.” Hangsúlyozta továbbá, hogy a kabinet a státustörvény megalkotásával nem a bevándorlást, a külföldiek betelepítését szeretné élénkíteni, hanem a magyar polgárok által betöltetlen munkahelyekre szeretne megfelelő számú munkavállalót biztosítani. Ez a kijelentés fordulatot okozhat a státustörvény parlamenti vitájában, mert a szocialisták szerint új szempontot hozott a vitába a miniszterelnök. Egyelőre tehát nem tudjuk, hogy akkor most milliókról van-e szó, amit a külföldi üzletemberek előtt mondott csütörtökön, vagy csak tízezrekről. A FigyelőNetnek nyilatkozó gazdasági szakértők nagyjából másfél százezres munkaerő-importot tartottak elképzelhetőnek, igaz, a szomszédainkban nem teljesen olyan a képzési szerkezet, mint amilyen szakemberekre szükségünk lesz. De majd erre is mondanak akkor valamit.

Bizonytalanság alakulhat ki a nyári utazási szezonban a kormány devizaliberalizációról szóló döntése miatt. A rendelet ugyanis a büntetőjogszabályok módosítása nélkül nem alkalmazható. Ezt a Magyar Hírlap szúrta ki, és az az érdekes, hogy a forint hurcolásának teljes szabadságáról a kormány döntött, ahol valakinek ott kellett lennie az Igazságügyi Minisztériumból. Nem tudhatjuk, hogy ki volt ott, mert semmilyen jegyzőkönyv nem készülhet, de valaki talán elment a kormány ülésére a Belügyminisztériumból is. Egyiküknek sem tűnt fel, hogy emberek százai dolgoznak lelkiismeretesen a határon, megkérdezik: tart-e magánál több forintot, mint az engedélyezett mennyiség? “Nem tehetem, mert nincs engedélyezett mennyiség” – mondhatná az utas, ha merne szemtelenkedni. Hányan lehetnek ma az országban, akik elviccelgetnének a határon: “Na finánc! Most kivihetem ezt a százezer forintot, vagy elkobzod?” Egyelőre az állampolgárok, és a hatóságok sem tudják, mihez tartsák magukat.

Vasárnap nagyobb cikkben beszámolunk a patikusok kontra Mikola meccs állásáról. Most csak azok kedvéért, akik itt követték a fejleményeket: hamarosan küldöttgyűlésen dönt az ellenlépésekről a gyógyszerészkamara, ha a kormány jövő heti ülésén jóváhagyja a patikusok bevételeit megtizedelő egészségügyi miniszteri rendeletet. A kamara rendkívüli elnökségi ülése tegnap levélben tájékoztatta a kormányfőt és a kancelláriaminisztert, miért is nem tudtak megállapodni Mikola Istvánnal. A gyógyszerészek számára megkérdőjelezhetővé vált az egészségügyi miniszter szavahihetősége – mondta az MH-nak a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Hávelné Szatmári Katalin szerint ez érthető azután, hogy Mikola István csütörtökön Gyulán mintegy 400 patikus előtt még tárgyalási szándékát hangoztatta, vidéki programja következő állomásán, Hódmezővásárhelyen azonban bejelentette: július 1-jétől az eredetileg kihirdetett patikai árrés rendeletet lépteti hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik