Belföld

FHB-Fundamenta: kedvezőbb lakáshitel

Kedvező lehetőséggel gyarapodik a finanszírozási konstrukciók köre a lakásvásárlást vagy bővítést tervezők számára.

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) és a Fundamenta Lakástakarékpénztár hamarosan olyan új szolgáltatást vezet be, amely optimálisan ötvözi az állami lakástámogatás meglévő két formáját, a lakás-előtakarékoskodást és a jelzáloghitelt, s ezzel újabb rétegek számára nyújt esélyt az önálló vagy a magasabb színvonalú otthon megteremtéséhez.

A konstrukció az FHB ügyfelei számára rendelkezésre álló támogatott jelzáloghitel és a lakás-előtakarékoskodás előnyeit kombinálja. A lakás-előtakarékossági szerződések nagy vonzereje az állami támogatás (a megtakarítás 30 százaléka, maximum évi 36 000 forint), illetve a takarékoskodási időszak lejártakor nyújtott 6 százalékos kamatozású, lakáscélra felhasználható hitel. Az új kombinációban további támogatást jelenthet a Széchenyi plusz csomag.

A konstrukció lényege, hogy az FHB-kölcsönt felvevő ügyfelek a hitelszerződéssel egyidőben Fundamenta-előtakarékossági szerződést is kötnek. A hitelt – amennyiben megfelelnek a hitelbírálati feltételeknek – azonnal felvehetik, és lakáscélra fordíthatják, így az FHB gyakorlatilag “előhitelt” nyújt a Fundamenta szerződés fedezete mellett.

Az FHB jelzáloghitelét az ügyfél e konstrukció esetén nem a szokásos egyenletes részletekben fizeti vissza. Az első időszakban az FHB felé csak a csökkentett összegű törlesztő részletet (kamat+kezelési költség+minimum 100 Ft tőke) kell havonta utalni, míg a tőkerész (egy része vagy az egész) fedezete a lakás-takarékpénztárnál kerül megfizetésre. A tőketörlesztés alapja a megtakarítás (kamatokkal, illetve állami támogatással növelt összege), valamint az ezzel nagyjából megegyező összegű 6 %-os kamatozású hitel. A Fundamenta kiutalás tehát kiváltja a tőketörlesztést, és a következő periódusban az adósoknak már csak a Fundamenta-hitel alacsonyabb törlesztőrészleteit kell visszafizetni.

Vegyünk egy példát: egy házaspár 3 millió forint kölcsönnel szeretne lakást vásárolni, mert ekkora az értékkülönbözet a meglévő ingatlanuk és a megvásárolni kívánt lakás között. Az FHB-nál adóstársakként közösen kapják meg ezt az összeget, s egyidejűleg mindketten egyenként 1,5 millió forintos Fundamenta-szerződést kötnek. Az első hat évben (74 hónap) az FHB-nak havonta kb. 27 700 forintot (9,6% kamatot és 1,5% kezelési költséget) törlesztenek, miközben személyenként havonta 8250 forintot “előtakarékoskodnak” a Fundamentánál.

A futamidő végén a Fundamenta átutalja a 3 milliós tartozást az FHB-nak, s innen kezdve a házaspár csak a kb. 1,33 milliós, 6 %-os kamatozású Fundamenta kölcsön kamatait fizeti, ami havonta 18 000 forintot tesz ki. Összességében ebben a konstrukcióban a házaspár 14 év alatt 1 917 000 forintot fizetett ki kamatként, az előtakarékosság nélküli konstrukcióban ez mintegy 1,2 millió forinttal több lett volna. Ráadásul az ügyfelek még a törvényben megszabott adókedvezménnyel is élhetnek.
A közös termék esetén is a bank a szokásos hitelvizsgálati eljárást használja.

Az új hitelkonstrukciót mindkét pénzintézetnél lehet majd igényelni, s azok számára is elérhetővé válik, akik már rendelkeznek Fundamenta előtakarékossági szerződéssel, ill. most veszik fel megtakarításaikat és a 6%-os hitelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik