Belföld

Új alapokon az Igazságügyi Minisztérium levelezése

Sikeres és nagyon érdekes fejlesztési projektet fejezett be a Montana Rt. az Igazságügyi Minisztériumban (IM).

Korábban a Montana már bevezette az Exchange 2000 rendszert, és létrehozta a kétirányú összekapcsolódást a Minisztérium Exchange 2000 felhasználói és az államigazgatás többi, x.400 levelezőrendszeren dolgozó felhasználói között (vagyis az Exchange felhasználók levelet tudnak küldeni a kormányzati x.400 felhasználóknak, illetve a nekik az x.400 rendszerből küldött leveleket az Exchange Server-en keresztül fogadhatják). Az IM-ben ennek eredményeként, már kizárólag az Exchange Server-t használják és az x.400 levelezést is ezen keresztül intézik. Most az volt a feladat, hogy a kormányzati levelezőrendszer x.500 alapú címtárában szereplő címeket az Exchange Server címtárából is elérhetővé kellett tenni (eddig ugyanis az Outlook-ból x.400 címre küldött levelekhez a címet manuálisan kellett beírni, és nem lehetett a címtárból kiválasztani). E feladatot az LDAP címtár protokoll felhasználásával egy szerver oldali szinkronizációs komponensen keresztül oldották meg a Montana fejlesztői. Így már a teljes kormányzati címjegyzék közvetlenül elérhető az Outlook felhasználók számára is.
“A most elkészült rendszer bátran ajánlható minden kormányzati szervnél, ahol párhuzamosan használják a kormányzati x.400 levelező rendszert, az ahhoz tartozó x.500-as címtárat, és a Microsoft levelező rendszereket, hiszen így a sokkal kényelmesebb, kifinomultabb Outlook/Exchange eszközrendszerre.”

Érdekes fejlesztési projektet fejezett be a Montana Rt. az Igazságügyi Minisztériumban. A projekt során a kormányzati levelező rendszer x.500 alapú címtárában szereplő címeket az Exchange Server címtárából is elérhetővé kellett tenni (az Outlook-ból ugyan eddig is tudtak x.400 címre levelet küldeni, de a címet manuális úton lehetett csak beírni, és nem lehetett a címtárból kiválasztani). E feladatot a Montana Rt. az LDAP címtár protokoll felhasználásával egy szerver oldali szinkronizációs komponensen keresztül oldotta meg. A feladat befejeződött, immár a teljes kormányzati címjegyzék közvetlenül elérhető az Outlook felhasználók számára. A Montana Rt. korábban egy másik projekt keretében bevezette az Exchange 2000 rendszert az IM-ben és létrehozta a kétirányú összekapcsolódást a minisztérium Exchange 2000 felhasználói és az államigazgatás többi, x.400 levelező rendszer felhasználói között (vagyis az Exchange felhasználók tudnak levelet küldeni a kormányzati x.400 felhasználóknak, illetve a nekik az x.400 rendszerből küldött leveleket az Exchange Server-en keresztül kaphatják meg). Az IM-ben ennek eredményeként, már kizárólag az Exchange Server-t használják, és az X.400 levelezést is ezen keresztül intézik.

A rendszer technológiai leírása

A program, és a hozzá tartozó beállító program Microsoft Visual C++ 6.0 -val készült. A program az x.500 -as címtárban szereplő személyek adatát viszi fel az Exchange címtárába (Win2000 Active Directory). Mind az x.500, mind az Active Directory eléréséhez LDAP protokolt használ (LDAP ADI).

Az Outlook címjegyzék hierarchikus megjelenítésének megoldása:

Az x.500-ból érkező személyi adatok Contact-ként lettek rögzítve a Win2000 Active Directory-ba egy új OU (Organizational Unit) alá. Erre csak az áttekinthetőség miatt van szükség. A hierarchikus megjelenítés személyes címlisták használatával oldották meg, tehát minden x.500 O (organization), és OU (Organizational Unit) személyes címlistaként kerül a rendszerbe. Az ezekben megjelenítendő kontaktokat pedig Filter segítségével választják ki.
Működésének folyamata:
1. Csatlakozás mindkét szerverhez
2. AD-ba előzőleg felvitt adatok törlése (személyes címlisták, Kontaktok)
3. Személyes címlisták, Kontaktok egyidejű felvitele (x.500 címtár rekurzív olvasásának eredményeként). Személyes címlisták szűrőfeltételeinek beállítására is ebben a fázisban kerül sor.
4. Nem használt (üres) címlisták megkeresése, és kitörlése
5. Értesítő levél küldése meghatározott címzettek számára, melynek tartalma a program által generált naplófájl. (CDO Com interfészen keresztül)
A program előre meghatározott felhasználó nevén fut, így nem kell állandóan bejelentkezve lennie valakinek az OP rendszerbe. Meghiúsult szinkronizáció esetén beállítható, hogy (egy beállított időintervallumon belül) újra megkísérelje a szinkronizációt. Erre azért volt szükség, mert az x.500-as szervert sűrűn leállítják.

Céginformáció: Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.

A Montana Csoport 1989 óta van jelen a hazai és a nyugat-európai informatikai piacon. Konszolidált forgalma 2000-ben meghaladta a 8 milliárd forintot. Az elsősorban a hazai piacon tevékenykedő Montana Rt. budapesti és szegedi telephelyén 140 főt, leányvállalata, az információvédelmi megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. 17 főt foglalkoztat. A szoftverexporttal foglalkozó müncheni Montana GmbH-ban több mint 40 szoftverfejlesztő munkatárs dolgozik különböző fejlesztési projekteken Nyugat-Európa számos nagyvállalatánál. E projektek egy része a megbízó telephelyén, avagy igény szerint a Montana fejlesztőbázisáról off-shore fejlesztés keretében történik. A cégcsoport további ügyfelei közé tartoznak magyarországi közép- és nagyvállalatok, valamint az államigazgatás számos intézménye. 1997 óta a Montana Rt. a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által kiírt pályázat alapján a kormányzat és a közigazgatási intézmények hivatalos szállítója.

Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Internet: www.montana.hu
Fábián László, PR és marketing igazgató
Telefon: (1) 327 9885, Fax: (1) 327 9801
E-mail: fabian.laszlo@montana.hu

Céginformáció: Microsoft Magyarország Kft.

Az 1975-ben alakult Microsoft a világ vezető szoftvergyártója. A Microsoft termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja mind a vállalati, mind az otthoni felhasználók számára. Üzleti filozófiája alapítása óta változatlan: olyan alacsony költségű, nagy teljesítményű, felhasználóbarát szoftverek létrehozására törekszik, amelyek egyfelől biztosítják a hatékony vállalati gazdálkodás nélkülözhetetlen informatikai hátterét, másfelől pedig hasznos segédeszközei az otthoni felhasználók mindennapi életének a kommunikációban éppúgy, mint a kikapcsolódásban és a szórakozásban.

Microsoft Magyarország Kft.
1031 Budapest, Graphisoft park 3., Záhony u.
Internet: www.microsoft.com/hun
Schlégl Tímea
Telefon: +36 (1) 437 2800
Fax. +36 (1) 437 2899
E-mail: v-timeas@microsoft.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik