Nagyvilág

Lovaggá ütik a leggazdagabb franciát

Lovaggá üti II. Erzsébet brit királynő Bernard Arnault-t, a luxuscikkeket gyártó francia LVMH-csoport tulajdonosát - közölte hétfőn a brit külügyminisztérium.

A leggazdagabb francia a Brit Birodalom Érdemrendjének lovagparancsnoki (Knight Commander – KBE) fokozatát érdemelte ki “gazdasági szolgálataiért”, valamint “mindazért a szolgálatért, amit az Egyesült Királyság legszélesebb közösségéért tett” – olvasható a közleményben. A királynő már jóváhagyta a kitüntetést, amelynek átadására egy későbbi időpontban kerül sor. Ezt az elismerést nagyon ritkán kapja nem brit állampolgár.

Arnault, aki a Forbes amerikai magazin szerint 32 milliárd dollárra taksált vagyonával Európa leggazdagabb és a világ negyedik legvagyonosabb embere, húsz év alatt építette fel a világ elsőszámú luxusipari csoportját, amelynek élén rettenthetetlen üzletemberként vált ismertté. A Louis Vuitton, a Moët és a Hennessy márkákat birtokló LVMH számos érdekeltséggel rendelkezik Londonban, s egyebek mellett a skót Glenmorangie whiskymárkának is a tulajdonosa.

A 64 éves Bernard Arnault szeptemberben azzal keltett meglepetést a francia sajtóban, hogy belga állampolgárságért folyamodott. A francia média azonnal elkezdett spekulálni arról, hogy Arnault talán így kíván kibújni új adózási kötelezettségei alól.

Francois Hollande államfő éppen a napokban erősítette meg, hogy 2013-ban bevezetik a leggazdagabbakat sújtó, az egymillió euró jövedelem feletti 75 százalékos személyi jövedelemadót. A kedélyek lecsillapítására az LVHM közleményben tudatta, hogy Bernard Arnault továbbra is Franciaországban fizet majd adót. A belga állampolgárság megszerzésére kizárólag azért van szüksége, hogy fejleszteni tudja befektetéseit Belgiumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik