Belföld

A Quick leállítja magyarországi befektetéseit

A mai napon Chris Van Steenbergen, a Quick gyorsétterem-lánc vezérigazgatója bejelentette, hogy cége leállítja magyarországi befektetéseit.

A Quick csoport anyagi helyzetét az utóbbi időben több komoly megrázkódtatás érte, így az elmúlt év élelmiszer-biztonságossági válságai, valamint a szeptember óta megváltozott világgazdasági körülmények hatása. A Quick a cég jövedelmezőségének érdekében ezért leállítani kényszerült minden hosszú távú befektetést, köztük a magyarországi terjeszkedést is, bár a magyar leányvállalat ígéretesnek bizonyult.

“Nagyon fájdalmas döntés ez számunkra, hiszen 2000-ben alapított magyarországi leányvállalatunk nagyon szépen fejlődött és sokat tanultunk magyar munkatársainktól. Gazdasági vállalkozásként azonban részvényeseinkkel és partnereinkkel szemben vannak bizonyos kötelezettségeink, ezért cégünk működését gazdaságosabbá kellett tennünk. Ezen folyamat részeként mintegy 30 éttermet zárunk be Franciaországban és Belgiumban, valamint leállítunk minden hosszú távú befektetést, köztük – sajnálatos módon – magyarországi befektetésünket is”, mondta Chris Van Steenbergen.
A Quick kilenc meglévő magyarországi éttermének jövőjéről tárgyalásokat folytat potenciális franchise partnerekkel, illetve más étteremláncokkal. Amennyiben ezek a tárgyalások nem járnának sikerrel, elképzelhető, hogy a cég 2001 végén bezárja magyarországi éttermeit.
A Quick minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy 160 magyar munkatársa számára enyhítse az esetleges döntés következményeit. Luc Thibaud, a Quick Hungária ügyvezető igazgatója szerint amennyiben az éttermek bezárására sor kerülne, a cég a törvény által előírt mértéken túlmenően kompenzálja és segíti majd munkatársait. Thibaud szerint lehetséges, hogy egyes vezetők számára a Quick nyugat-európai hálózatában találjanak munkalehetőséget.
Üzleti partnerei irányában a Quick természetesen eleget tesz minden szerződésben vállalt kötelezettségének. A Quick kétmilliárd forintot fektetett be Magyarországon és az államtól semmilyen adókedvezményt, vagy támogatást nem kapott.
“Vezetőségünk nevében szeretnék köszönetet mondani magyar munkatársaiknak, üzleti partnereinknek, valamint a magyar hatóságoknak, hogy munkánkat eddig is segítették. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Quick vezetősége a magyar leányvállalaton kívül álló okok alapján hozta meg a döntést és vezetőségünk elégedett a Quick Hungária eddigi működésével és kollégáink rendkívüli lelkesedésével és munkájával”, mondta Luc Thibaud, a Quick Hungária ügyvezető igazgatója.

Céginformáció:
A Quick európai gyorsétterem-láncot 1971-ben alapították Belgiumban. A cég jelenleg 454 étteremmel rendelkezik: 329 étterme van Franciaországban, 106 Belgiumban, 9 Magyarországon, 6 Luxemburgban, 3 Andorrában és egy Szlovéniában. A Quicknek 16 ezer munkatársa van és 2000-ben konszolidált árbevétele 669 millió euro volt.
A Quick többségi tulajdonosa a belga GIB csoport és részvényeit a brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzik.

További információ:
Kutas István, Eklektik Porter Novelli
Telefon: (06) 30 / 98-22-392

Ajánlott videó

Olvasói sztorik