Belföld

Külkereskedelmi bojkott orosz részről

Oroszország büntetővámokat vetett ki magyar agrártermékek négy csoportjára. Ezzel milliárdos kárt okozhat a magyar expotőröknek, akik már eddig is komoly veszteségeket szenvedtek el a felértékelődő forint miatt.

Külkereskedelmi bojkott orosz részről 1Oroszország egy hónap múlva gyakorlatilag megduplázza a Magyarországról beszállított fagyasztott zöldségek, a repce- és mustárolaj, a gyümölcs- és zöldséglevek, valamint egyes levesfélék vámtételeit. Moszkvai magyar források azt közölték, hogy tavaly a 455 millió dolláros magyar export közel 30 százalékét tették ki agrártermékek.

Ezen belül az orosz piacon 100-200 ezer dollárért adtak el fagyasztott zöldséget, hasonló értékben levesfélét, 2,5 millió dollárért gyümölcs- és zöldséglevet, míg repce- és mustárolajat kilencmillió dollárért értékesítettek. Így mintegy 12 millió dolláros forgalomra rakódik majd rá a 15 százalékos büntetővám.

Az orosz álláspontMoszkva azzal indokolja a különvámot, hogy “a Magyar Köztársaság olyan intézkedéseket tett, amelyek sértik Oroszország és az orosz vállalatok gazdasági érdekeit, és nem teljesítette a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit az Orosz Föderáció irányában”. Vagyis a Mihail Kaszjanov vezette kormány szerződésszegéssel vádolta meg Budapestet.

A magyar fél véleménye szerint orosz válaszlépésről van szó. Amiatt, hogy az orosz műtrágya és más termékek “piaczavaró” exportja kapcsán védőintézkedések születtek, tekintettel arra, hogy az említett orosz importcikkek előállításához rendkívül alacsony, a világpiaci ár töredékének megfelelő árú energiahordozót használnak fel.

Miközben a magyar intézkedések árucsoportokra, és nem egyes országokra irányulnak, Oroszország válasza kifejezetten egy országot sújt; most Magyarországot szemelték ki – vélekedtek moszkvai magyar kereskedelmi források.

Egyes moszkvai magyar kereskedők szerint a büntetővám politikai célokat szolgál, figyelmeztetésnek tekinthető. Az érintett termékek köre ugyanis nem oly jelentős, és a büntetővám a Moszkvában szinte naponta alkalmazott, bevett kereskedelmi vámtrükkök segítségével teljesen kiküszöbölhető.

Az orosz kormány képviselői szerint a magyar import korlátozásának oka, hogy magyar hatóságok korábban korlátozták az orosz vegyipari és faipari termékek behozatalát. A különvámok ugyanakkor nem érintették a Magyarországról származó import meghatározó tételét, a zöldségkonzerveket, amelyek az orosz piac 50-70 százalékát uralják, és rögtön 5-10 százalékkal drágultak volna – írta egy orosz gazdasági napilap.

Külkereskedelmi bojkott orosz részről 2Az orosz féltől nem érkezett hivatalos jelzés arról, hogy büntetővámokat vetnek ki bizonyos magyar élelmiszeripari és agrártermékekre, ezért a külügyi tárca hivatalos úton kér tájékoztatást az ügy hátteréről – tette közzé sajtónyilatkozatban Horváth Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője. Mindenesetre, mivel a rendelkezés hatálybalépéséig még egy hónap van hátra, lehet, hogy rövidesen az orosz fél is megerősíti az értesüléseket.

Horváth Gábor szerint a fejlemény azért éri váratlanul a magyar felet, mert orosz részről éppen a közelmúltban tettek írásban javaslatot az egyes orosz termékekkel szembeni magyar piacvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos tárgyalásokra. A magyar fél erre kedvező választ adott, üdvözölve a tárgyalási készséget, hiszen Moszkva korábban válaszintézkedések lehetőségét helyezte kilátásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik