Nagyvilág

Páncélozott harcjárművel menőztek a sütőtökfesztiválon

Amerika rendőrei már nem úgy néznek ki, mint akik szolgálnak és védenek. Inkább úgy, mint akik le akarják rohanni Falludzsát, hogy kilőjenek néhány terroristavezért. Az egészért egy program a felelős.

Ferguson, Missouri. Vagy százötven békés tüntető áll az utcán. “Fel a kezekkel, ne lőjetek!” Ez a felirat szerepel a transzparenseiken. Tiltakozni jöttek ki, de eddig semmilyen balhé nem volt. Velük szemben áll egy rakás rendőr. Elsőre nem mondanánk meg róluk, hogy azok, mert felfegyverezve, rohamkocsikkal, terepszínű ruhában feszítenek. Szigorúan tartják a vonalaikat, alakzatba állnak, aztán elkezdik kiszorítani a tüntetőket.

Aminek egyébként semmi értelme, mert órák vannak még hátra az éjféli kijárási tilalomig, és eddig semmilyen bűncselekményt nem követtek el a tüntetők. Mégis folyamatosan tolják a könnygázt és vonulnak előre. Így írta le a fergusoni tüntetések egyik estéjét Robert Bruce Ware egyetemi tanár, aki egyébként látott már pár dolgot, mert az egész Észak-Kaukázust végigjárta, hogy a brutalitást és az erőszakot kutassa.

Apokalipszis majd később

Ha már dolgokról beszélünk, amiknek nincs értelmük: a kamuflázs. Ha valaki nem Falludzsát akarja megszállni, hanem St. Louis egyik külvárosában rendet tenni, akkor tényleg inkább Wal-Mart-színű ruhába öltözzön, ne terepmintába. A fergusoni rendőrök viszont felcsapták a sisakokat és az éjjellátókat, magukra kapták a kamuflázst és kimentek rendet tenni.

A tüntetések eleve azért törtek ki, mert egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert. Illetve ez volt a végső ok. Ferguson lakosainak majdnem hetven százaléka fekete. A körülbelül 50 rendőr közül csak három nem fehér. A város lakói folyamatosan arra panaszkodnak, hogy a rendőrök állatnak nézik őket. A városi tanács egyik tagja, Kim Tihen, korábban rendőr volt. Egyszer annyira összevert társaival egy fekete férfit, hogy annak felismerhetetlen lett az arca. Később még be is perelték a férfit közvagyon rongálásáért, mert összevérezte az egyenruhájukat.

Öltözz úgy, amilyen munkát szeretnél

De nem is az a lényeg, hogy miért kezdődtek a tüntetések. Illetve hát fontos, mert a rendőrök most is ugyanolyan túlerővel reagáltak a tüntetésekre, mint korábban Michael Brown lelövésénél. Az életben sokszor igaz az a bölcsesség, hogy öltözz úgy, amilyen munkát szeretnél, ne úgy, amilyened van.

Ez csak akkor nem igaz, ha rendőr vagy. Akkor ne katonának, hanem rendőrnek öltözz. A rendőrség feladata az, hogy rendet tartson egy közösségben, a közösség tagjaként működve. Nem az, hogy magas szintű al-Kaida vezetőket vadásszanak le Afganisztán egyik eldugott falujában.

Az amerikai megyei rendőrségek brutális felfegyverzése 1996-ben kezdődött. Akkor cserélték le az addigi programot, ami a kormányzati fölösleg szétosztásával foglalkozott. Az ötlet az volt, hogy ha azt akarod, hogy a rendőreid vegyék fel a harcot a droggal, akkor öltöztesd is őket harcosoknak.

A sütőtökfesztivál emberei

Sikerült is. A 1033-as, vagyis Fölösleges Felszerelés Program végül átalakult, az amerikai kormány az afganisztáni és iraki háborúk vége felé (korábban még úgy tűnt), meg szeretett volna szabadulni attól a felszereléstől, amit a hadsereg összegyűjtött. Ezeket tehát elkezdték kitolni a helyi rendőrségeknek.

John Oliver, az egyik legszórakoztatóbb amerikai műsorvezető is viccelődött azzal, hogy így szerzett egy párezres amerikai kisváros tankot, egy másik New Hampshire-i település pedig egy MRAP-t.

Ez egy majdnem húsztonnás terepjáró, amit a Humvee-k leváltására találtak ki. Azt kell tudni róla, hogy szinte teljesen felesleges ott, ahol vannak rendes utak és nem kell naponta három csőbombán áthajtani vele. Mert a robbanásokat kibírja, a kisvárosi aszfaltot viszont szépen felszedi maga után. Az indoklás az volt, hogy a település éves sütőtökfesztiválját akarják megvédeni vele. Így néz ki:

Fotó: Wikipédia

Harcostól harcosnak

A 1033-as program az évek alatt egyre csak hízott. A Missouri rendőrség a legtöbb olyan felszerelést, amit most a fergusoni tüntetések alatt megvillantott, innen szerezte. Már a program mottója is úgy hangzik, mint a Call of Duty legújabb kiegészítője: From Warfighter to Crimefighter.

A rendőrség katonásításával csak egy nagy baj van. Ha katonának öltöztetik őket, akkor tényleg úgy is fognak viselkedni, mintha katonák lennének. Csak kiképzést nem kapnak. Ez abból is látszik, ahogy több videón a rendőrök látványosan ráfogják a fegyvereiket a tüntetőkre. Ez egyébként, ha valaki nem egyenruhában csinálja, már önmagában bűncselekmény lenne. De a hadseregben is az első órán magyarázzák el, hogy csak akkor fogd rá valakire a fegyvert, ha le is akarod lőni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik