Nagyvilág

Kínát is az oroszok ellen hergelné az USA

Dél-Korea és Szingapúr mellett a Föld legnépesebb országával is tárgyalnak az amerikaiak a büntetőintézkedések kiterjesztéséről.

Az Egyesült Államok megpróbál rábeszélni különféle országokat, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni szankciókhoz – közölte egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő, megemlítve ilyen szövegösszefüggésben Kínát is.

Daniel Fried, aki nagyköveti rangban teljesít szolgálatot az amerikai külügyminisztériumban, a lett sajtónak adott interjúban beszélt erről. Az ITAR-TASZSZ érdeklődésére az amerikai külügyminisztériumban megerősítették, hogy a lett sajtóban csütörtökön megjelent interjú hiteles.

Fried azt mondta egy kérdésre, hogy az Egyesült Államok legközelebbi európai uniós szövetségesein kívül az EU-hoz nem tartozó Norvégia és Svájc kész csatlakozni a szankciókhoz. Mint mondta, ezek az országok általában támogatják az európai uniós szankciókat, és most is ezt teszik.

“Emellett tárgyalunk Dél-Koreával, Szingapúrral, konzultálunk Kínával, és folytatni fogjuk konzultációinkat” – mondta Fried. Az amerikai diplomata szerint nehéz számszerűsíteni, hogy milyen károkat okozhatnak Oroszországnak az amerikai és az uniós büntetőintézkedések, de “a közvetlen hatásuk jelentős lesz, nem is beszélve a közvetettről”.

Fried felhívta a figyelmet arra, hogy Washington álláspontja szerint nem valamifajta új hidegháború bontakozik ki az Egyesült Államok és Oroszország között. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a helyzet odáig fajult, hogy szankciókat kellett foganatosítani Moszkva ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik