Nagyvilág

Washington Teheránon tartja a szemét

irán (irán)
irán (irán)

Az amerikai külügyminiszter bár üdvözölte az Iránnal való megállapodást, de szerinte a folytatás nehézkes lesz.

Az Iránnal folytatott tárgyalások jelentik “a legjobb esélyt” az Iránnal kapcsolatos félelmek csillapítására, Washington ugyanakkor Teheránon fogja tartani a szemét az átmeneti nukleáris megállapodás végrehajtása során – mondta vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője dicsérte a vasárnapi megállapodást az akciótervről, annak az egyezségnek a végrehajtásáról, amely Irán és a Hatok nevű országcsoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között 2013 november végén született Genfben. Kerry hozzátette, hogy a tárgyalások folytatódni fognak egy végleges egyezség eléréséért, bár a folyamat nehézkes lesz.

Enyhülnek a szankciók

A Reuters hírügynökség egy amerikai diplomatára hivatkozva hozzátette, hogy a nukleáris megállapodás végrehajtásának első napjától kezdve enyhülnek az iszlám köztársaságot sújtó gazdasági szankciók, beleértve a petrolkémiai termékek kiviteli korlátozásait is.

Amennyiben az illetékes ENSZ-intézmény megerősíti, hogy Teherán valóban teljesíti a megegyezés feltételeit, az autógyártó szektorra, valamint az aranyra és más nemesfémekre vonatkozó importkorlátozásokat is lazítani fogják – tette hozzá a hivatalnok.

A szíriai helyzettel kapcsolatban Kerry vasárnap – a Szíria barátai nevű szövetség külügyminiszterei és a mérsékelt Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki csoportosulás részvételével tartott megbeszélés után – kijelentette: biztos abban, hogy a szíriai ellenzék részt vesz a január 22-én kezdődő, Genf-2 elnevezésű békekonferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik