Belföld

1%-kal több esélyt a menekülteknek

Menedék Migránsokat Segítő Egyesület

A Menedék Egyesület – kiemelten közhasznú szervezet – küldetése a nemzetközi vándorlásban résztvevő személyek, (menedék keresők, menekültek, külföldi munkavállalók és bevándorlók) társadalmi képviselete valamint jogi, társadalmi, kulturális integrációjának segítése.

Amennyiben támogatandónak véli céljainkat, kérjük személyi jövedelemadójának bevallásakor rendelkezzen adójának 1%-áról szervezetünk (pontosabban az általunk megsegítettek) javára.

Köszönjük a tavalyi, és kérjük az idei segítségüket!

Név: Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Adószám: 18072165-1-43

Gondoljon arra, hogy aki mindenét elvesztette, annak egy játék mackó ára is számít!

Cím: 1074 Budapest, Rákóczi út 80.
Tel: 061 322 1502; 061 344 6224 Fax: 061 479 0272
e-mail: menedek@menedek.hu Web: http://www.menedek.hu
Bankszámlaszám: 11706016 – 20771342

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület 1995. januárjában alakult civil kezdeményezésként. Az Egyesület állami intézményektől független, non-profit intézményként működik.

Céljaink:
– A nemzetközi vándorlásban résztvevő személyek (migránsok), különösen a nemzetközi védelemre szoruló személyek (menedéket keresők, menekültek, ideiglenes védelem alatt állók, befogadottak), továbbá a külföldi munkavállalók és bevándorlók társadalmi képviselete.
– A Magyarországon maradni szándékozó migránsok, menekültek jogi, társadalmi, kulturális integrációjának segítése célzott programokon, projekteken keresztül.
– A migránsok érdekeinek és jogainak helytálló képviselete a politikai, az igazgatási, a kormányzati és az önkormányzati szervezetek előtt, valamint a tömegtájékoztatásban.
– Együttműködés kialakítása és fenntartása a hasonló célokért tevékenykedő egyéb társadalmi szervezetekkel.

Az Egyesület – megalakulása óta – az alábbi tevékenységeket végzi/végezte:
– Magyarországon tartózkodó menekültek társadalmi integrációját segítő szociális, információs és mentálhigiénés programok szervezése, koordinálása. (Folyamatos)
– A migránsok jogairól szóló információs brosúrák összeállítása, sokszorosítása és országos terjesztése. (folyamatos)
-Az “Oltalomkeresők” című, havonként megjelenő, migrációs hírekkel foglalkozó hírlevél szerkesztése, kiadása és terjesztése. (Folyamatos)
– 4 közép-európai országra (Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) kiterjedő nemzetközi jogi tanácsadó szolgálat felállításával és működtetésével foglalkozó projekt koordinálása. (1998-2000)
– Menekültek és más migránsok által igénybe vehető ingyenes jogsegélyszolgálat szervezése és működtetése Budapesten és vidéki városokban is. (1995-1998)
– Kapcsolatépítő és együttműködési program szervezése 23 budapesti önkormányzat migrációs ügyekkel foglalkozó tisztviselői számára. (1996)

“Szociális Szolgáltatások Menekülteknek”
Program

1998 márciusában a Menedék Egyesület “Szociális Szolgáltatások Menekülteknek” elnevezéssel új programot indított. A program célja a Magyarországon tartózkodó (különböző státuszú) menekültek mentálhigiénés és szociális helyzetének javítása, társadalmi integrációjának elősegítése.
A program a Menedékjogi Törvény értelmében jogszerűen Magyarországon tartózkodó külföldiek: menekültként vagy befogadottként elismertek, kérelmezők illetve menedékesek számára nyújt szolgáltatásokat.
A program négy – egymással összefüggő – alprogramból áll:

1. Szociális munka

Az Egyesület irodáiban (Budapesten és Debrecenben) szociális munkások foglalkoznak a hozzájuk forduló menekültek problémáival. Munkájuk során segítséget nyújtanak a menekültügyi hatóságokkal és az önkormányzatokkal való kapcsolatfelvételben és kapcsolattartásban, valamint a lakhatási, munkavállalási és tanulási lehetőségek felkutatásában. A szociális munkások kapcsolatban állnak más civil és önkormányzati szervezetek szakembereivel, akikkel szükség esetén közösen dolgoznak egy-egy probléma megoldásán.
Az Egyesület rendszeresen tart klub- és csoportfoglalkozásokat menekültek (elsősorban gyerekek) számára, ahol a szociális munkások mellett önkéntes segítők is dolgoznak. A klubfoglalkozások mellett alkalmanként nagyobb közösségi programokat is szervezünk: nyári gyerektábort, kulturális rendezvényeket, sporteseményeket.
Az Egyesület közvetlen segélyezéssel és ellátással nem foglalkozik.

2. Munkaerő-piaci integráció

A fő feladat a menekültek munkavállalásának, szakmai át- és továbbképzésének elősegítése. Cél egy olyan képzési és támogatási modell kialakítása, amely hatékonyan képes segítséget nyújtani a magukat képezni akaró, munkát vállalni vagy vállalkozni szándékozó menekültek számára. Álláskereső klubok és Orientációs tréningek szervezésével támogatjuk a menekülteket az álláskeresésben, a magyar munkaerőpiac megismerésében.

3. Pszichoszociális segítségnyújtás

A program keretében pszichiátriai szakrendelést működtetünk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekülteket befogadó állomásain és szálláshelyein, amelyet az állami egészségügyi szakellátásra nem jogosult itt élők térítésmentesen vehetnek igénybe. Pszichiátereink heti rendszerességgel fogadják a hozzájuk fordulókat, és segítenek problémáik megoldásában. A program keretében hozzájárulunk a Cordelia Alapítvány szakemberei által végzett, traumatizált menekültek számára nyújtott pszichoterápiás tevékenységhez is.

4. Tolmácsok szakképzése

A menekültügyi hatósági eljárás, valamint a migránsokkal foglalkozó kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkája során igénybe vehető tolmácsok számára szakképzési lehetőséget biztosítunk, melynek során lehetőségük van a tolmácsolási technikák megismerésére, a menekültekkel végzett munkához szükséges háttérismeretek elsajátítására. A képzés során általános kommunikációs ismereteket, valamint a tolmácsolás etikájával kapcsolatos tudnivalókat is oktatunk. A képzési program vizsgával zárul.

Szolgáltatásaink:

– Tanácsadás szociális ügyekben, ügyintézés
– Csoport- és klubfoglalkozások
– Közösségi programok
– Álláskereső klubok
– Munkaerőpiaci orientáció
– Pszichoszociális tanácsadás és terápia
– Szakképzés tolmácsoknak

Az Egyesület eddigi támogatói:

ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR)
BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM)
Kanadai Nagykövetség
Holland Nagykövetség
Brit Nagykövetség
SOROS Alapítvány
PHARE (Demokrácia mikro és makro projekt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik