Gazdaság

Siklósi Rizling Classic 1999, Bajor Pince

Villány térségének borilag két informális alkörzete van, a vörös Villány és a fehér Siklós.#<# Ki ne ismerné Siklós környékét és a Siklósi várat, ahol báró Eberstein ezredes, ez a labanc Grespik, a mentálisan - hogy is mondjam - kicsit lassú mozgású főtiszt meregette a szemét szegény Ungvári László alakításában? És a Szomszédok sasorrú szupermenje, Zenthe Ferenc, ahogy fekete-fehérben odacsap, hol sanyargatni lát, miközben Vujicsics Tihamér zenéjére elvágtázik a gyerekkor! És Siklósi bácsi! Satöbbi, kanyarodjunk vissza tárgyunkhoz e nosztalgikus kis művelődéstörténeti roham után. Siklósi Rizling Classic 1999, Bajor Pince 1Szóval Siklós, ahol a vár uralja a már most forróságban vibráló tájat. Triász mészkő lösszel, meszes agyaggal, miegymással, jókora hőösszegekkel, a borászkodás kicsit alacsonyabb fordulatszámával, mint az önszervezésben-menedzselésben élenjáró Villány. A legnagyobb név itt Bajor Péteré, aki széles spektrumon mozogva a súlyos vörösöktől az édes fehérekig sok szép borral szerez örömet az okosan utazónak, aki útba ejti a máriagyűdi kegytemplom rendezői baljánál kinyíló borozóját. Az ember azt hinné, borozónak ennél ideálisabb elhelyezkedése nem lehet: a népek előbb bemennek a templomba megadni Istennek, ami Istené, kijővén bekanyarodnak a borozóba megadni a császárnak, ami a satöbbi, de nem, Bajor szociológiai tapasztalata szerint aki odabenn transzcendál egy jót, nem jön be a borozóba; úgy kell nekik.

A 15 hektár fölött diszponáló Bajor a tradíciók és a hungarikumok híve, a kis terheléssel tartalmassá gömbölyített, szinte túléretten leszüretelt szőlő mustját az irányított erjesztés után sokig ászkolja, vörös és fehér küvéket kever, és igyekszik jó neveket kitalálni hozzá. A Rizling Classic névvel sok baja van: bár levédette, a németek utóbb ugyanezzel a névvel dobtak piacra egy bort, amit a német hivatalok támogatnak, míg az ő névhasználatát a magyar borminősítő majd a szabadalmi büró elutasította. Bajor úgy érzi, szélmalomharcot vív a honi hivatalokkal, és nem érti, hogy itt miért akadályozzák ugyanazért, amiért ott a német állam támogat. Jön a csatlakozás (csalatkozás?), és német Rizling classicot lehet majd inni, magyart meg nem.

Holott Bajor rizling-küvéje, amely a masszív német rizling és a lágyabb magyar csatlakozásából született, rendkívül tartalmas, szép és kerek ital a maga gazdag, gyümölcsös illatfelhőjével, melyet ugyanezen a magas szinten követnek az ízek: az érintésnyi töppedtség, a szép hordó emléke, a magas extraktból fakadó glicerinédesség és a szép savak, valamint a hosszú utóíz olaszrizlinges kesernyéje, mindez hibátlan harmóniában olvadva össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik