Belföld

Továbbra is aktív befektető a Wienerberger Magyarországon

2,6 milliárd forint kapacitásnövelő beruházás 2001-ben.

2001-ben 8 százalékkal nőtt az árbevétel

Továbbra is rendkívül aktív befektető a Wienerberger Magyarországon. A legnagyobb hazai építőanyag-gyártó, amely jelenleg 15 üzemmel rendelkezik, 2001-ben elsősorban kapacitásnövelő beruházásokra 2,6 milliárd forintot fordított. A cég nettó árbevétele tavaly nyolc százalékkal 17,5 milliárd forintra nőtt. “A magyarországi lakáspiac pozitív fejlődése nyomán 2002-ben 20 milliárd forint körüli forgalomra számítunk, s idén 1,3 milliárd forintnyi beruházást tervezünk” – mondta Norbert Schwarzmüller, a Wienerberger Téglaipari Rt. ügyvezető igazgatója, a vállalat szerdai sajtótájékoztatóján.

A Wienerberger, az ország első számú téglagyártója, legfontosabb piacának az új lakások építését tekinti. 2001-ben illetve az idei év első negyedévében elsősorban az új lakásfinaszírozási konstrukcióknak köszönhetően ezen a területen olyan élénkülés volt tapasztalható, amely jótékonyan hatott a Wienerbergerre is, húzta alá Schwarzmüller. 2001-ben a befejezett lakásépítések száma 30 százalékkal 28 ezerre nőtt, a kiadott engedélyek száma 7 százalékkal közel 48 ezerre emelkedett.

Nő a szervezett lakásépítések szerepe

Nemcsak mennyiségét, hanem összetételét tekintve is változóban van a magyarországi lakáspiac. A Wienerberger becslései szerint a “szervezett” lakásépítések aránya 30-40 százalékra nőtt, s a családi házakkal szemben egyre nagyobb részt képviselnek a társasházi építkezések is. A Wienerberger kapacitásnövelő beruházásai megvalósításában nagy mértékben figyelembe vette ezeket a trendeket.

2001. legfontosabb beruházásai közé tartozott a solymári és az abonyi téglagyár kapacitásnövelése, az ócsai panelfödémgyár beindítása illetve a Wienerberger Házak Kft. tevékenységének megkezdése. “Minden lépésünkkel a minőségi lakásépítés fejlesztését kívántuk elősegíteni” – emelte ki az ügyvezető igazgató.

4,1 milliárd forint nyereség

Pénzügyi értelemben is sikeres évet zárt a Wienerberger Téglaipai Rt. 2001-ben. A nettó árbevétel (a magyar számviteli előírások szerint számítva) a 2000. évi 16,162 milliárd forintról 17,486 milliárd forintra nőtt, ami 8,2 százalékos növekedésnek felel meg. Az árbevétel 10,58 százaléka, azaz 1,850 milliárd forint származott az exporttevékenységből. Az adózott eredmény 4,113 milliárd forintot tett ki, s a fejlesztéseket saját forrásból finanszírozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik