Belföld

Befejeződött a HVG Online komplex megújítása

A HVG a kirowskira bízta online tartalomszolgáltatásának technológiai, infrastrukturális és arculati megújítását. A több hónapos együttműködés eredményeként új generációs portálmegoldás született.

A Hvg.hu szolgáltatásbeli, technológiai és arculati továbbfejlesztését az esedékes szolgáltatásbővítés, a portáltrendek gyors fejlődése, valamint a nyomtatott lap arculatának újjátervezése is időszerűvé tette. A kirowski az új portál technológiai és arculati munkálatainak elvégzésére kiírt két pályázat megnyerésével, teljes szolgáltatási spektrumát rendelkezésre bocsátva kapott szerepet az átalakításban. Akárcsak korábban – a HVG érdekeltségébe tartozó Jobline állásközvetítő site valamint a HVG Online legutóbbi arculata létrehozásakor – a kirowski megoldásait most is az egyszerűség, a modernitás, a használhatóság és a megkülönböztethetőség alapelvei jellemzik.

A HVG internetes kiadása, melyet dedikált hírszerkesztőség gondoz, hasznos perszonalizációs funkciókat ad regisztrált látogatói kezébe. A nyitóoldal érdeklődés szerinti elrendezésére a tartalmi cellák függőleges mozgatásával nyílik lehetőség. A későbbiekre is félretenni kívánt cikkek és elemzések hivatkozásait, az archívum anyagait, valamint a bővített keresés találatait személyes oldalukra – a “Polc”-ra – gyűjthetik az alapos tájékozottságra törekvő felhasználók, akik moderált fórumokon eszmecserét is folytathatnak egy-egy témakör kapcsán.

Mindez egy teljesen új infrastruktúra kiépítésének köszönhető: az elvárásoknak megfelelő portálmegoldást működtető szerkesztőségi rendszer és fejlesztői környezet a Microsoft Visual Studio .NET fejlesztőeszköz alkalmazásával jött létre. Az összetett projekt menetét egy technológia-értékelő és -kiválasztó tanácsadás alapozta meg, majd a folyamat az arculattervezéssel összehangolt rendszerspecifikáció, rendszerfejlesztés és vizuális véglegesítés lépésein keresztül haladt a megvalósítás felé.

A technológiai platform kialakításához a megrendelő az M-Holographix Kft. (MHX) IVY Honlapmester termékét választotta, melyet a projekt keretében, a HVG Online igényei alapján fejlesztett tovább a Zentai Péter (az MHX ügyvezetője) által vezetett fejlesztőcsoport. Az így létrehozott, IVY-alapú CMS-rendszer ideális megoldásnak bizonyult, mivel az MHX és a kirowski készen álltak az IVY továbbfejlesztésére és egyedi implementációjára. Az XML SOAP, illetve szabványos Microsoft-megoldásokon alapuló IVY ezáltal válhatott – az eredeti elképzelésekkel összhangban – egyszerre fejlesztőkörnyezetté és tartalomszerkesztő rendszerré.
Nádori Péter, a HVG Online főszerkesztője a rendszert szakmailag színvonalas, kiváló mérnöki munkának minősítette. A megoldás 2002 áprilisa óta olyan eszközként működik a HVG Online szakembereinek avatott kezei között, mely nemcsak a megújuló Hvg.hu tartalomszerkesztőjeként, hanem a HVG további webalapú rendszereinek fejlesztői platformjaként is szolgál majd.

A HVG Online szerkesztőségi és technikai munkatársai rendkívüli együttműködő képességükkel, valamint fejlesztői kapacitásukkal végig segítették a fejlesztést, melynek sikeressége nélkülük elképzelhetetlen lett volna. A munkamegosztásról elmondható, hogy a rendszer magját, a működést definiáló és szabályozó központi IVY-alkalmazást az MHX által delegált szakembercsoport fejlesztette tovább, míg a rendszer végső kialakításában, testre szabásában, a portálszerkesztést kiszolgáló content management rendszer egyedi implementálásában, a kirowski és a HVG Online fejlesztői vállaltak jelentős szerepet.

“A továbbfejleszthető, a belső IT-rendszerekhez integrált, XML SOAP technológiát kiterjedten alkalmazó rendszert 2002 márciusában adtuk át. A komplex megoldás technológiai szabványai és eljárásai időközben Microsoft .NET platform gyűjtőnév alatt összevonva debütáltak a világban – így lett a Hvg.hu-t kiszolgáló megoldás az első hazai .NET alkalmazás” – mutatott rá a szakmai siker egyik ismérvére Kerti Géza, a kirowski NEW MEDIUM üzletágának igazgatója.

Kirowski Rt.
A Kirowski Rt. Közép-Európa interaktív piacának egyik meghatározó szereplőjeként elsősorban az online marketing és az e-business területein nyújt teljes körű szolgáltatást. Az 1996-ban magánszemélyek alapította cég regionális és magyarországi megbízásokat teljesít számos iparág vezető nemzetközi és hazai vállalata számára. A több szakmai díjat elnyert vállalat legjelentősebb ügyfelei közé tartozik az Adidas, az Axelero, a Coca-Cola, a Conoco, a L’Oréal, a Matáv, a Nestlé, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Renault, a Sara Lee, a Westel és a Zwack Unicum.

Kapcsolódó linkek

http://www.hvg.hu A megújult HVG Online

http://www.jobline.hu A HVG Jobline, a kiadóvállalat kirowski tervezte online állásbörzéje

http://www.mhx.hu A technológiai partnerként közreműködő M-Holographix Kft. vállalati oldala

http://www.microsoft.com/net A Microsoft .NET központi termékportálja

http://www.kirowski.com A Kirowski Rt. vállalati weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik