Nagyvilág

Kitiltási botrány: Amerika mellébeszél

Washington eddig azt mondta, nem adhatják ki az Egyesült Államokból kitiltott magyarok neveit, pedig van kiskapu - hívta fel a figyelmet az Index.

A hírportálon megjelent publikációban olvasható, hogy a törvény, amelyre eddig az amerikaiak hivatkoztak, és amely a vízum- és beutazási döntések titkosságát garantálja, megemlít kivételeket is. A főszabály az, hogy a vízum- és beutazásiengedély-eljárások teljes dokumentációja (beleértve a kérelem elutasítását is) titkos, arról csak az Egyesült Államok és az érintettek tudhatnak.

Létezik azonban kibúvó. Az USA külügyminisztere ugyanis saját belátása szerint döntve, eseti és kölcsönösségi alapon kiadhat külföldi kormányoknak vízumadminisztrációval kapcsolatos egyedi adatot, ha ahhoz bűnmegelőzési, nyomozati vagy igazságszolgáltatási érdek fűződik, ami bűncselekménynek számít az Egyesült Államokban. Márpedig a korrupciót Amerikában is üldözik.

Van tehát egy kiskapu, ami épp a magyar esetre illik – összegzett az Index újságírója, aki úgy véli, Washington azért nem áll elő nevekkel, mert szeretné, ha a korrupció gyanújának árnyéka minél szélesebb körre vetülne.

Orbánéknál pattog a labda

Az amerikai ügyvivő Andrew Goodfriend az ATV péntek reggeli műsorában elmondta: a magyar kormány nem mutogathat az Egyesült Államokra, hanem magának kell lépnie a korrupcióval gyanúsított köztisztviselők ügyében.

A diplomata megerősítette, hogy a követségnek sikerült a beutazási tilalommal sújtott mind a hat személlyel felvenni a kapcsolatot. Azt továbbra sem árulta el, hogy kik vannak rajta a listán, de közölte, hogy minden érintett ismeri már a rá vonatkozó döntést.

„Magyarországtól várjuk a lépéseket, nem várhat a kormány arra, hogy mi mondjuk meg, mit tehet a saját korrupcióval vádolt állampolgáraival” – mondta Goofriend. Hozzátette, a hatóságok és a kormány minden információt ismernek a korrupciós ügyekkel kapcsolatban, ezért ha nem lépnek, akkor a magyar társadalom fog véleményt alkotni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik