Belföld

Népítéletet emleget Goodfriend, Bayer is kapott

Az amerikai ügyvivő az ATV reggeli műsorában azt mondta, ha az Orbán-kormány nem lép, majd a nép ítél.

Szerinte a magyar kormány nem mutogathat az Egyesült Államokra, magának kell lépnie a korrupcióval gyanúsított köztisztviselők ügyében. A követség felvette a kapcsolatot mind a hat Amerikából kitiltott emberrel. André Goodfriend azt nem árulta el, Vida Ildikó elnök vagy az adóhivatal más vezetője rajta van-e a listán. Annyit közölt, hogy minden érintett tud a rá vonatkozó döntésről. Az Egyesült Államoknak nincs további teendője.

„Magyarországtól várjuk a lépéseket a saját állampolgáraival kapcsolatban, nem várhat a kormány arra, hogy mi mondjuk meg, mit tehet a saját korrupcióval vádolt állampolgáraival.”

Az ügyvivő szerint a magyar hatóságok már most is léphetnének. Rendelkeznek a korrupciós ügyekhez szükséges információkkal, amelyeket többek között saját állampolgáraitól is megkaptak.

„Ha ezek a lépések elmaradnak, akkor a magyar társadalom fog véleményt alkotni arról, hogy a kormány nem lép a korrupcióval gyanúsított köztisztviselőkkel szemben.”

Az ügyvivő visszautasította, hogy belügyekbe avatkozott volna, amikor részt vett az internetadó elleni első tüntetésen.

„Kötelességem, hogy odafigyeljek mindarra, ami Magyarországon történik, és nem tehetem meg, hogy csak az egyik oldalt hallgatom meg.” „Nagyon sokféle rendezvényen veszek részt, igyekszem a saját szememmel látni az eseményeket.” „Van, amikor látványosan, előre bejelentve tesszük ezt, mint az Élet Menetén vagy a Budapest Pride-on. Más alkalommal csak elmegyünk, hogy felmérjük, milyen például a tömeg hangulata, mérete. Ez történt a legutóbbi demonstráció esetében is.”

A személyeskedő támadásokra azt válaszolta, hogy azok nem őt, hanem azokat minősítik, akik el akarják tiltani attól, hogy minden féllel beszéljen. Korábban az ügyvivőt Ágoston Balázs, a Demokrata főmunkatársa náci követhez hasonlította, a magyar hírlapos Bayer Zsolt távozásra szólította fel az országból.   

A diplomata visszautasította az orosz külügy vádjait. Szerinte nem általában a magyar-orosz viszonyt bírálta, hanem a magyar kormány egyes lépéseit.

“Nyilvánosan, egy sajtótájékoztatón beszéltem arról, hogyan látjuk Magyarország és Oroszország viszonyát. Tisztáztam, hogy ez a kérdés nem szempont, nem függ össze az egyes személyeket érintő beutazási tilalommal. Másrészt az aggodalmaink nem a magyar-orosz kapcsolatra vonatkoznak, hanem arra, hogy az egyes döntések – így a paksi atomerőmű bővítése – nem átlátható módon születtek meg. Aggódunk az energiaellátás sokszínűsége miatt, mert a Déli Áramlat nem bővíti a beszerzési forrásokat. Harmadik kifogásunk, hogy ha Magyarország is megszavazta az Oroszország elleni EU-szankciókat, akkor miért bírálja ezeket a belföldi nyilvánosság előtt” – mondta a diplomata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik