Nagyvilág

Ötpercenként gyerekhalál

Mindössze 41 olyan ország van a Földön, ahol tiltják a törvények a gyerekek bántalmazását – közölte az Unicef.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének közlése szerint naponta nagyjából 345 gyerek hal erőszakos halált az egész világon és ezek nagy része nem háborús övezetekben történik. Az Unicef brit szervezetének jelentése arra figyelmeztet, hogy több millió gyerek van kitéve mindennapost fizikai, szexuális és lelki bántalmazásnak, és azoknak pusztító hatása van fejlődésükre.

A jelentés szerint a bántalmazott gyerekek egyharmada hosszan ható pszichológiai problémáktól, a háborús traumától szenvedő katonákat is érintő poszt traumatikus stressz szindrómától szenved. A szervezet ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy vizsgálatok kimutatták, az erőszak áldozatává vált gyerek agyműködése hasonló a háborút megjárt katonákéhoz.

Az Unicef közlése szerint a világ országai közül mindössze 41-ben vannak olyan törvények, amelyek kifejezetten tiltják a gyerekek bántalmazását. A szervezet most kampány indít annak elősegítésére, hogy megszüntessék a gyerekek elleni erőszakot, emlékeztetve arra, hogy már léteznek olyan kipróbált és működőképes stratégiák, amelyekkel vissza lehet szorítani a gyermekbántalmazásokat. Mint közölték, minden gyerekne alapjoga, hogy erőszaktól mentesen nőjjön fel. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik