Nagyvilág

Oroszokkal játszhatott össze a volt ukrán biztonsági tiszt

Az ukrán belügyi szervek és a hadsereg tele van az orosz katonai hírszerzésnek és a KGB-utódnak jelentő ügynökökkel.

Letartóztatták az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik volt magas rangú tisztjét – tudósít az MTI. Azzal gyanúsítják, hogy összejátszott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB tisztjeivel. A letartóztatásról az SZBU vezetője tájékoztatta Petro Porosenko államfőt. Valentin Nalivajcsenko, a biztonsági szolgálat főnöke vasárnap nyilvánosan jelentette be, hogy az SZBU elhárítási részlegének volt vezetőjét, Volodimir Biket is elfogták, de erről további részleteket nem árult el.

Az SZBU-vezető azt is elmondta, hogy őrizetbe vették a Majdan tüntetőivel szemben kivezényelt, azóta feloszlatott belügyi rohamegység, a Berkut, valamint a belügyminisztérium terroristaellenes kommandós alakulatának volt munkatársait.

A Foreign Affairs amerikai külpolitikai lap múlt heti elemzésében azt írta, hogy az orosz hírszerzés régóta készült egy ukrajnai konfliktusra. A KGB utóda, az orosz FSZB ügynökei Ukrajna függetlenné válása után beépültek az ukrán rendőrségbe és titkosszolgálatba, ezen kívül az ukrán hadsereg is tele van az orosz katonai hírszerzésnek dolgozó ügynökökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik