Belföld

Előre letartóztathatják a rendbontókat

Le is tartóztathatja a rendőrség a rendbontások idejére azokat a randalírozókat, akiknél fennáll a bűnismétlés lehetősége - vélekedett a FigyelőNetnek az alkotmányjogász. Szikinger István szerint a csuklya sem megengedett.

Azokat a rendbontókat, akiknél reálisan fennáll a bűnismétlés veszélye, akár a tüntetések előtt letartóztathatja a rendőrség – állította a FigyelőNetnek Szikinger István alkotmányjogász. Szerinte emellett a házi őrizet és – főleg a vidéki rendbontók esetében – a lakhelyelhagyási tilalom eszközével is élhetnek a hatóságok, hogy megelőzzék a főváros szétverésére irányuló tüntetéseket.

Sokba volt a szombati balhé (Fotó: Gáti András)

Sokba volt a szombati balhé (Fotó: Gáti András)

Szikinger hangsúlyozta, hogy a gyülekezési jog nem sérülhet, ezért ezeket az intézkedéseket csak azoknál lehetne foganatosítani, akik korábban, jól azonosíthatóan, részt vettek a rendbontásban. Az azonosítással kapcsolatban úgy vélte, a rendőrség kiemelheti azokat a tömegből, akik csuklyával takarják arcukat, akadályozva hogy felismerjék őket.

Börtönben végezhetik

Mint mondta, a tüntetések a jelenlegi jogszabályok szerint is kordában tarthatók, mivel a rendbontók garázdaságért akár börtönbüntetést is kaphatnak, így optimális esetben egy idő után „elfogynak” a randalírozók.

Az alkotmányjogász szerint a kártérítési felelősség ügyében egyértelmű a helyzet: a károkozó fizet, illetve egyetemlegesen a rendezvény szervezője (szombaton a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom volt a szervező), kivéve, ha bebizonyosodik, hogy a szervezők úgy jártak el, ahogy az adott esetben elvárható lett volna.

Drága mulatság

A FigyelőNet megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is a szombati rendbontással kapcsolatban, ám a károkat összesítő statisztika egyelőre nem készült el. Becslések szerint azonban az összeg a tízmillió forintot is elérheti, volt ugyanis kiégett rendőrautó, és több rendőrpajzsot is elloptak.

A BRFK-nál arra a kérdésünkre sem tudtak válaszolni, benyújtja-e a kárigényét a szervezők felé a rendőrség.

fotósunkat is bántalmazták

“Szokványos tüntetésnek indult, senki nem tudta, hogy lesz-e balhé belőle vagy sem” – emlékszik vissza Gáti András, lapunk fotósa a szombati eseményekre. Mint elmondta, azt követően, hogy a Hősök terén bántalmazták az Index újságíróját, több tüntető is azzal fenyegette meg a környéken álló fotósokat, operatőröket, hogy “mindannyian ezt kapjátok”. A tömeg ezután elindult a Szabadság tér felé, ahol már a rendőrség által lezárt tér várta őket.

A tömeg elkezdte a rendőrkordon mögé dobálni a felhívásra magukkal hozott cipőket, amire a rendőrség könnygázzal válaszolt. A tüntetők köveket, Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrök felé. “Én ezt oldalról fotóztam, leguggolva, amikor is egy fekete ruhás, maszkos tüntető bakancsával erősen hátba rúgott. Ennek ellenére tovább mentem. Pár percre rá kis kavicsokkal kezdtek dobálni engem és egy kollégámat és persze a rendőröket” – számol be megtámadásáról kollégánk.

Mint hozzátette, a folyamatos hátfájása miatt, amikor elkezdték a tömeget kitolni a térről az Oktogon felé, nem tudott elég gyorsan futni, és az egyik rendőr utolérte. “Elestem, és két rendőr már próbált is elkapni, a kezem fogták, azt hittem, letartóztatnak. A többi fotós mellettem azt kiáltotta feléjük, hogy ‘sajtós, sajtós’, így a rendőr erre elengedett. Csak annyit mondott: akkor ne ess el…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik