Nagyvilág

Bűnösnek találták a guantanamói foglyot

Egy kivétellel mind a 286 vádpont alól felmentették az első guantanamói foglyot, aki ellen polgári peres eljárást indítottak az Egyesült Államokban.

A tanzániai Ahmed Ghaliani ellen az 1998-as kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merényletek miatt emeltek vádat. A szerdai ítélet alapján az esküdtek szerint mindössze annyi bizonyítható, hogy a 36 éves férfi részese volt az amerikai létesítmények elleni összeesküvésnek. A terrorcselekményekben 224 ember vesztette életét.

A vádirat szerint Ghailani szerezte be a teherautót, illetve oxigén- és acetiléntartályokat, amelyeket a tanzániai Dar es Salaamban található amerikai nagykövetség ellen használtak, illetve a merénylet előtt segített a robbanószert a teherautóra pakolni.

Bűnösségét összesen 286 vádpontban vizsgálták, de az esküdtszék szerint ebből csak egyet sikerült rábizonyítani, a gyilkosságot, illetve az erre való törekvést például nem. Összeesküvésért így is minimum húsz évet, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Büntetésének mértékét januárban hirdeti ki a bíróság.

Washington, amely mihamarabb szeretné bezárni a 174 embert fogva tartó guantanamói tábort, polgári peres eljárásokkal akarta felgyorsítani a terrorcselekményekkel gyanúsított személyekkel szembeni eljárást. Ilyen perre készülnek a szeptember 11-i terrorcselekmények kitervelőjének tartott Khalid Sheik Mohammed ellen is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kegyetlen magány Guantanamoban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik