Belföld

Áttörés a reuma kezelésében – Új gyógyszer a D2E7

Az Abbott Laboratories chicago-i központjában néhány napja bejelentették, hogy kezdeményezték a rheumatoid arthritis (RA) kezelésére szolgáló D2E7 jelzésű, adalimumab hatóanyagú készítmény terápiás alkalmazásához szükséges törzskönyvezési eljárást mind az Amerikai Egyesült Államokban (FDA) mind az európai illetékes hatóságnál, az EMEA-nál (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products ).

Világszerte több mint öt millióan szenvednek a rheumatiod arthritis-től, számukra a D2E7 széleskörű terápiás alkalmazása jelentheti a reményteljes gyógyulást.
A D2E7 az első, teljesen human eredetű monoklonális antitest, amely a tumor necrosis factor alpha (TNF aktivitását) blokkolja a rheumatoid arthritis betegségben. A TNF-központi szerepet játszik a betegség során észlelhető gyulladásos folyamatokban. A betegek izületeiben kóros mennyiségben szaporodik fel a jellemző izületi duzzadást és fájdalmat okozva.

A rheumatoid arthritist az 1800-as években diagnosztizálták először, elnevezése 1876 óta ismert. Tizenkét százalékos előfordulási gyakoriságával a legtöbbször jelentkező gyulladásos típusú reumatológiai megbetegedés. Általában a 40 és 70 év közötti korosztályt támadja meg, s a betegek háromnegyede nő. Magyarországon mintegy 100 000 embert érint ez a betegség.

A betegséget klasszikus formájában főleg a kéz és láb kisizületi fájdalmai jellemzik, mely társul fogyással, rossz közérzettel, fáradékonysággal. Az RA az egész szervezet betegsége, így az izületi gyulladáson kívül az esetek egy részében változatos klinikai kórkép bontakozhat ki. Ezek között a legtöbb nyirokcsomó betegség és szemészeti panasz. Napjainkban a RA gyógyszeres kezelése során hagyományosan főként bázisgyógyszereket, gyulladáscsökkentőket, szteroidokat alkalmaznak és a fájdalomcsillapításra törekszenek. Izomerősítő és izületvédő jelleggel fontos szerepe van a gyógytornának is. A betegség gyógyítása ezen terápiákkal nem megoldott.

A gyártó cég legújabb gyógyszerének törzskönyvezési eljárásához 23 klinikai vizsgálat, több mint 2300 európai, észak-amerikai és ausztráliai beteg megfigyelésének adatait használták fel. Ezek alapján megállapítható, hogy jelenleg a D2E7 a legszélesebb körben vizsgált anti-TNF szer. A D2E7 hatékonyságát olyan RA-ban szenvedő betegeken vizsgálták, akiknél a hagyományos reuma ellenes gyógyszerek nem eredményeztek megfelelő terápiás hatást. A D2E7 kezelés egyszerűen alkalmazható injekció kúra, melyet két hetente kell ismételni a beteg korábbi, hagyományos gyógyszereinek alkalmazásával párhuzamosan.

A rheumatoid arthritis kezelésében alkalmazható monoklonális antitestek felismerik és semlegesítik a gyulladásos folyamatokat elindító fehérjéket. Szerkezetük alapvetően nem különbözik az emberi szervezetben természetesen jelen levő antitestekétől. A D2E7 gyors hatású (a kezelés első-második hetében már működő) hatékony kezelés, mely javítja a betegségben szenvedők életminőségét és gátolja az izületi károsodást okozó gyulladásos folyamatok erősödését.

További információ:
Dr. Fabó Tibor orvosigazgató (Abbott Laboratories (Magyarország ) Kft.
Tel: 06 1 465 2165

Ajánlott videó

Olvasói sztorik