Tudomány

Szennyezzen Ön is környezetet halottak napján!

Élelmes vállalkozók elemes, LED-es mécsest hirdetnek kéretlen reklámlevelekben halottak napjára. Vajon országszerte hány tízezer kis elektronikai hulladék kerül majd a talajba?

Újabb érdekes jelenséget produkál a jórészt szemétgyártásra berendezkedett iparú XXI. századi fogyasztói társadalom. Az e-mail forgalom jelentős részét kitevő pénisznövelő, napelemes vakondriasztó és fogyitabletta-reklámok közé most szezonális termék is került. Ilyen levelek érkeznek tucatjával az elektronikus postaládákba:

Szeretne olyan gyertyát, aminek a lángja nem alszik majd el a temetőben?

Most szélben, esőben is éghetnek a lángok!
Emlékezzen meg méltó módon elhunyt szeretteiről!
LED-es gyertya piros mécsestartóban
Kültéri kivitel
4 darabos készlet, gyertyában 1 db LED, kb. 60 napos működési idő, piros műanyag mécsestartó

A működéshez szükséges elemeket most ajándékba adjuk!

Hát… Ahány ház, annyi szokás, bizonyára számos elhunyt szerett nyugszik a temetőkben országszerte, akik számára egy elemes kis lámpa, pláne piros műanyag tartóban méltó megemlékezést jelent. És a legjobb mondat:

Íme a praktikus LED gyertya mécses, amely hosszan ég, nem függ az időjárástól, és tökéletesen veszélytelen!

Amennyiben a kedves spammelő arra gondol, hogy a LED nem gyújtja majd fel a művirágokat a síron, igaza van, ez a mécses tényleg veszélytelen. De vajon a méltó megemlékezéshez szükséges AAA méretű elem mennyire veszélytelen, ha kimerülve lassan a talajba süllyed vagy a temetői komposztba kerül? Mert szinte biztos, hogy az elektromos mécsesek túlnyomó része így végzi majd.

Nos; tulajdonképpen nem vészes az elem szennyezése. Az egyszer használatos elemekről azért terjedt el, hogy nagyon veszélyesek, mert a régi típusúakban még komoly mennyiségű higany is volt, ami valóban káros nehézfémként hat, ha a talajba kerül. A modern alkálielemek ellenben leginkább csak  cinket és mangánt tartalmaznak, mindkettő stabil oxidként végzi, miután az elem burka csendesen elrohadt. Az USA-ban az alkálielemek nem is minősülnek veszélyes hulladéknak, mehetnek a háztartási szemétbe.

Otthoni verzió, színváltós, távirányítós modell Kínából. Ebből legalább nem lesz azonnal szemét

A LED, a fényemittáló dióda ellenben már egyértelműen veszélyes hulladék, ólomtól arzénig mindenféle borzalom található benne, még ha kis mennyiségben is. Vagyis ha az  “el nem alvó lángú” LED-mécses majd mégiscsak kialszik pár hét után, a korszerű gyászolók jól teszik, ha elviszik a sírról vagy az urna mellől, és vagy elteszik jövőre az emlékezőkészüléket (elemcserével a LED jó eséllyel még a mostani gyászolók sírján is világíthat), vagy bepottyintják egy elektronikai hulladékokat gyűjtő dobozba mondjuk valamelyik nagyáruház hulladékszigetén. De a temetői kukába ne tegyék!

A pilácsok darabját ezer forint körüli áron kínálja a forgalmazó. Talán ez az ár a hagyományos, némi paraffint és pár gramm vasat tartalmazó teamécsesek pár forintos árával összevetve elég lesz ahhoz, hogy ne árasszon el minket egy újabb szeméthullám Kínából. Elhunyt szeretteinknek talán a hagyományos mécses is megfelel, valószínűleg nem a LED-es giccs korszerűségét és tartós fényét méltányolják elsősorban, amikor rájuk emlékezünk, akár halottak napján, akár máskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik