Belföld

Orbán befecskendezne

Az ország háborúban áll az adóssággal, a külföldi kritikákra pedig az a válasz, hogy ez nem a ti dolgotok - mondta kormányzása egy évének értékelésekor Orbán Viktor. A kormányfő fokozná a kabinet teljesítményét. Demján Sándor a rendezvényen kimondta a megszorítás szót.

A hétvégén elhunyt Mádl Ferencre emlékező néma felállással kezdődött a Gazdasági Fordulat nevű rendezvény a Millenárison. Az összejövetelt a Széll Kálmán alapítvány rendezte, célja a második Orbán-kormány első évének értékelése volt.

Orbán a vasárnapi munka híve

A miniszterelnök készült beszéddel, de az előtte felszólalók gondolatébresztőleg hatottak rá, ezért a kormányfői beszéd spontán reagálásokkal kezdődött. A vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban óvatosan úgy fogalmazott, ha majd heti ötnapi munkából meg lehet élni Magyarországon, akkor szeretné, ha a vasárnap szünnap lenne. Most még nem lehet – mondta a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének és a KDNP-nek üzenve.

A kormány nem nyugszik, amíg bárki is kevesebbet keres, mint az adórendszer átalakítása előtt – közölte a miniszterelnök, aki szerint ez azért lehetséges, mert a cégek nem tartják be a az általuk is elfogadott béremelési ajánlást. Demján Sándornak címezve szavait a kormányfő a cégek együttműködését kérte annak érdekében, hogy a kormány is teljesíteni tudja az egyszerű és alacsony kulcsú adórendszer kialakítására tett ígéreteit.

Magyarország háborúban áll, mégpedig az adóssággal, amely a kardon kívül a másik eszköz egy ország meghódítására – mondta.

Orbán Viktor elmondta: oktatás és szakképzés terén a győri Audi vezetője által korábban említett turbódízel befecskendezésre van szükségünk, mert minden gazdasági fellendülés az oktatás teljesítményének javulásával kezdődik.

Fotó: Kummer János / fn.hu

“Mondjuk a szemükbe: szubszidiaritás” Fotó: Kummer János / fn.hu

Feladatot osztott

28 ezerrel többen dolgoznak ma mint tavaly, a költségvetési hiányunk pedig az EU-tagállamok között a nyolcadik legalacsonyabb – sorolta az eredményeket a kormányfő.

Nem fizethetünk életerős fiatal embereknek korai nyugdíjt, nem adhatunk segélyt munkaképes embereknek. (Taps a hallgatóság soraiban.) Senki nem közlekedhet olyan megszokottsággal a kiskapukon, mintha az lenne a nagykapu – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint azonban “nem lehetünk elégedettek”. Mint mondta, “távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától”. Véleménye szerint a közös eredmények reményt keltőek és biztatóak, de nem lehet megállni, nem lehet hátradőlni és nem lehet lazítani. “Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen, igen kevés lesz a következő esztendőben” – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor közölte: a gazdasági irányváltás azon múlik, sikerül-e a következőkben kiépíteni a nemzetgazdasági szintű tervezés rendszerét.

Csak keményen a külfölddel

“Külföldről érkeznek még kritikák, dühödt támadások az új alkotmány és a gazdaságpolitikánk miatt, mi pedig rezzenéstelen arccal kell azt mondjuk, ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga! Vagy pedig európai arckifejezéssel a szemükbe kell mondanunk: szubszidiaritás” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint mi leváltunk az IMF-ről, akkor is, amikor mindenki azt mondta, ne merészeljük.

Egy éve mi magyarok arra kötöttünk szövetséget, hogy megfordítjuk Magyarország sorsát – mondta a miniszterelnök. Hősi pózolás és túlzások nélkül, őszintén láttunk munkához, tette hozzá. Megint előkerült a kétharmados forradalom kifejezés is. A miniszterelnök 48-hoz és 56-hoz hasonlította a mostani különleges időket, amikor a spekulatív pénzpiaci kapitalizmus összeomlik. Lesz amikor tetszeni fog a világnak amit csinálunk, lesz amikor nem, de megcsináljuk – mondta Orbán Viktor.

Demján kimondta a megszorítás szót

Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a a magyar uniós elnökséget rendkívül sikeresnek nevezte beszédében. A szegénység megöli a demokráciát – mondta a milliárdos üzletember, aki gazdag Magyarországot és általános jólétet vizionált az általános társadalmi költségek csökkentésével. A magyar ember nem tudja mi az a piacgazdaság, meg kell rá tanítani – mondta Demján Sándor. Az euró elodázását méltatta az üzletember, a tőkeellátottság differenciáltsága miatt.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Demján: “Mindenki művész akar lenni” Fotó: Kummer János / fn.hu

A Széll Kálmán tervet markáns és radikális megszorítási tervezetnek nevezte. Megjegyezte azt is, hogy a Fidesznek nem volt alternatívája a választások során, és ez is benne van hatalmas többségében. Ezt a bérkommandók felállításának kritikájához kapcsolta az üzletember, amely szerinte a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanság.

Demján Sándor is beszélt az oktatásról. Megemlítette, hogy akkor lehet egy egyetemi tanárnak nyugat-európai bére, ha majd nem lesz annyi egyetemi tanárunk, mint Németországnak. A VSZOSZ elnöke megint előhozta a műszaki oktatás, a termelésre nevelés hiányát. Mint mondta, mindenki művész, vagy tanár akar lenni, ebből viszont nem fog megélni az ország. Az üzletember beszédében megkérdezte a miniszterelnököt, hogy tisztességes esztergályost, farmert, ácsot miért nem tüntetnek ki az augusztus 20-i állami díjátadásokon. A vasárnapi nyitvatartást teljes mértékben elutasította Demján Sándor.

Jó itt az Audinak

Thomas Faustmann, az Audi Hungária Motor Kft. vezetője a cég magyarországi befektetéseit méltatta. Elmondta, az Audi már közel 4 milliárd eurót fektetett be hazánkban, továbbá a nyereség egy részét is hazai fejlesztésekre költötte. Thomas Faustmann a miniszterelnököt megszólítva dicsérte a kormány tevékenységét. A cégvezető elmondta, az Audi AG úgy döntött, hogy a győri helyszínt tovább építik és komplett járműgyártást indítanak. Úgy fogalmazott: a cég otthon érzi magát Magyarországon.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Az Audi vezetője otthon érzi magát Fotó: Kummer János / fn.hu

Lánczi András politológus beszédében a nyugati állameszme válságáról és az elmúlt nyolc év kormányzati helyben járásáról értekezett. Az elmúlt 20 év bűneit sorolta a társadalmi igazságosság hamis baloldali jelszavától kezdve a rész és magánérdekek előtérbe helyezéséig. A baloldal egyenletesen osztotta a szegénységet, tette hozzá. Budapest kapcsán megjegyezte, a város rozsdaövezetté vált, a koldusok ellepték az utcákat, szlömösödik az egész főváros. Méltatta az új alkotmány új identitásképző erejét is. Szóba került, hogy külföldön a hunoktól származtatnak minket. Az oktatásban pedig tekintélyre és rendre van szükség a politológus szerint.

Az ellenzék növekvő szegénységet lát

Nevetséges, hogy a miniszterelnök a vasárnapi munkavégzést tartja az ország egyik legsúlyosabb problémájának – közölte Korózs Lajos Orbán Viktor beszédére reagálva. Az MSZP elnökségi tagja szerint a miniszterelnök végre felismerte, hogy Magyarországon ötnapi munkából nem lehet megélni. Pont ezért furcsa, hogy ennek ellenére radikális lépésekkel sújtotta a munkavállalókat, lehetővé téve a többi között a hétvégi és éjszakai pótlék csökkentését, vagy azt, hogy a munkaadóknak ne kelljen túlórapénzt fizetniük.

A Jobbik szerint ideje lenne, ha Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány szavak után tettekkel is kiállna a magyar nemzet érdekeiért – reagált közleményben az elhangzottakra Volnr János, a párt frakcióvezető-helyettese. A gazdagok kormánya az elmúlt egy év alatt tovább mélyítette a jövedelmi szakadékot a magyar családok milliói és a társadalmi felső tízezer között, egyrészt az egykulcsos adó bevezetésével, másrészt a rezsiköltségek emelkedésével – írja a politikus.

Az LMP szerint a jelenlegi kormány “a nemzeti együttműködés helyett a nemzeti cinizmus kormánya” – értékelte a miniszterelnök beszédét Schiffer András. A frakcióvezető az elmúlt esztendő mérlegét megvonva azt mondta, hogy a kormányzat tevékenysége az alkotmányosság felszámolásáról és az adócsökkentés középpontba helyező “vudu gazdaságpolitikáról” szólt. Kijelentette azt is, hogy amikor a kormány nemzeti önrendelkezésről és gazdasági szabadságharcról beszél, azon éppen az ellenkezőjét kell érteni. Példaként említette, hogy a kormány elutasította a versenyképességi paktumot, ami helyett belement egy lefelé tartó adó- és bérversenybe. Hozzátette, hogy amíg Orbán Viktor azt említi fel, hogy “hazazavarta az IMF-t”, addig végrehajtják a valutaalap “diktátumait”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik