Belföld

Cozma-ügy: nem bánta meg Raffael Sándor

A Cozma-ügy elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor vizsgálatakor a pszichológus szakértő nem tapasztalt megbánást. A férfi úgy gondolta, ha agresszió érte, akkor agresszióval válaszol, s ez helyes reakció a részéről - mondta a pszichológus.

A Cozma-ügy elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor az igazságügyi pszichológus szakértő szerint indulatos személyiség, az őt ért sérelmekre hevesen, kitörő agresszióval reagál.

Kardos Klára pszichológus az ügy pénteki tárgyalásán, a Veszprém Megyei Bíróságon azt mondta: az elsőrendű vádlott pánikhelyzetben heves agressziót tanúsít, amelyet akár még maga ellen is fordíthat. Közlése szerint Raffael a vizsgálata időpontjában – a bűncselekmény elkövetése után fél évvel – kétségbeesett állapotban volt, noha nem félős ember. A szakértő utalt arra: Raffael Sándor, miután egy üveggel fejbe vágták a veszprémi Patrióta lokál diszkójában kitört verekedéskor, s észlelte, hogy a feje erősen vérzik, arra “nagyon heves indulattal reagált”.

“Ő kisebb frusztrációt is eltúlzott hevességgel, agresszióval reagál le” – tette hozzá a szakértő, megjegyezve: az erős vérzést tapasztalva a vádlott vélhetően életveszélyben érezte magát, de ezt fél évvel a történtek után pszichológiai tesztekkel már nem lehet megállapítani.

A pszichológus kitért arra, hogy Raffael Sándornál nem tapasztalt megbánást. A férfi úgy érezte, hogy megfelelően reagált az őt ért támadásra, úgy gondolta, ha agresszió érte, akkor agresszióval válaszol, s ez helyes reakció a részéről – mondta Kardos Klára, megjegyezve, hogy a férfi a beismerő vallomásra is csak két év elteltével szánta rá magát.

Ugyanakkor a pszichológus szakértő azt is hangsúlyozta, hogy Raffael Sándor “egy jó képességű ember”, akinek minden lehetősége megvolt arra, hogy más, jobb sorsa legyen.
Raffael Sándor a pszichológus által mondottakkal egyetértett, s azt hangsúlyozta: a verekedésnél félelemérzete volt, valóban életveszélyben érezte magát, s a reagálását igazságosnak tartotta. “Úgy éreztem magam, mintha háborúba csöppentem volna, ahol el akarják venni az életemet” – mondta. Hozzátette: a fejéből ömlött a vér, s még életében nem állt szemben “öt-hat kétméteres, oroszul kiabáló emberrel”, s úgy gondolta, hogy mindenáron védenie kell magát.

A pszichológus Németh Győző másodrendű vádlottról azt mondta, hogy “önértékelési problémával” küzd, kisebbségi érzése van, s indulatkitörésekre hajlamos. Sztojka Iván harmadrendű vádlottat a szakértő átlag alatti intellektusú személyként jellemezte, akinek szorongásos tünetei vannak, s nála fennáll az öngyilkosság veszélye is. Pál Gábor negyedrendű vádlott lelkileg a legstabilabb a vádlottak között – mondta a szakértő, míg Bihari Csaba ötödrendű vádlottról azt állapította meg, hogy “a könnyebb ellenállás felé sodródik, befolyásolható, de agressziót nem kezdeményez, inkább csak belesodródik”.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik