Kultúra

A tévében: kungfu, Marco Fu, Németh László

Egésznapos snooker mellett mobilbiztonság, szemétbe ugrás, egy szörnyeteg és egy hongkongi dublőr vár ránk.

A keddet sporttal kezdjük, már korán, 14:30-tól elkezdhetjük nézni az Eurosporton a profi snookeresek ciklikus körforgásának következő, évi rendes állomását – Masters London, 3. nap, egészen este 23:00-ig (persze szünetekkel) láthatunk két meccset, a Ronnie O’Sullivan – Mark Allen igazi csemegének ígérkezik, de a Stephen Maguire – Marco Fu sem lesz rossz. A meccsek megnyeréséhez hat frame-et kell behúzni, a negyeddöntőkbe jutás a tét, és eddig már olyan nevek estek ki, mint Mark Selby, Mark Williams vagy John Higgins, tehát egymást érik a meglepetések.

A veretes snooker izgalmas, szép, elegáns, visszafogott, lefojtott, hömpölygését különbözőképpen lehet megszakítani, például utánajárunk annak a „ténynek”, amit a filmekben láttunk oly sokszor: a menekülő a ház tetején rohan, majd kisebb magasságból leveti magát az alant elhelyezkedő szemeteskonténerbe, amely felfogja az esés erejét, és megmenekíti hősünket. A mítoszirtók most az Állítólag… adásában ezt a legendát, fogást, vizuális toposzt tesztelik, miszerint működik-é a való világban – 19:00-tól a Discovery Channelen.

Ajánlottuk már, de aktuális, mindenkit érint, hasznos, tehát legyen itt újra: miután már rég nem bunkofonnak hívják, és nem féltéglányi (bár most újra nő a mérete), életünk egyre nagyobb része költözik bele a mobiltelefonunkba. Ezért aztán jobb, ha megtudjuk, milyen veszélyek leselkednek ránk a szívünk felett meglapuló mobilunk felől. Ezeket taglalja az Egy mobiltelefon vallomásai című ismeretterjesztő film a Spektrumon 19:45-től.

És ha már lerendeztük a technikai berendezéseinket, érdemes visszanézni kicsit a múltba – Németh László ma kevéssé trendi szerző, a Szörnyeteg című drámája egy címbéli erényeket felvonultató történészről, Sárkány Béláról szól, aki csak egy kis melegségre vágyik persze, és rá is lel hallgatójában, Kerényi Mártában. A nem feltétlenül világirodalmi remekműből az a Hintsch György készített tévéjátékot, aki amúgy több Németh-művet ültetett át filmre, másrészt Kabos László-vígjátékokkal szórakoztatta a népet (A veréb is madár, Hét tonna dollár). A Szörnyeteg főszerepében a ma ritkán emlegetett Mensáros Lászlót láthatjuk, akiért viszont bármit megnézünk – tegyenek így önök is 20:40-től a Duna TV-n.

Végül jöjjön egy kis lazaság, Dak miu maj sing a következő és végső ajánlatunk eredeti címe, amely a magyar keresztségben a Kamukém nevet kapva pironkodik. Nem másról van itt szó, mint egy Jackie Chan-akcióvígjátékról, a hongkongi akciósztár 2001-es filmje újabb variáció a kungfu különböző stílusba, történetbe, környezetbe, időbe, térbe helyezéséről. Ezúttal egy unalmas életet élő hivatalnok hiúsít meg előbb egy rablást, majd lesz botcsinálta dublőr, egy milliomos fiát kell alakítania, és ezzel persze a fejére hozza a bajt. A lényeg úgysem ez, hanem a pörgőrúgás és a lehúzott autóablakon beugrás, majd rögtön ajtónyitás és kihengeredés – 21:20-tól a TV2-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik