Belföld

Nézőpont: lex Biszku, MSZP-szakadás, Orbán útja

A magyarok 64 százaléka támogatja, hogy csökkenjen az előző rendszer állami és pártvezetőinek nyugdíja.

A Nézőpont Intézet – Magyar Nemzet megrendelésére készült – felmérése szerint október 23-án a magyarok 21 százaléka vesz részt valamilyen rendezvényen. A részvételüket biztosra ígérők 91 százaléka hivatalos rendezvényre, 9 százaléka pártrendezvényre megy.

A megkérdezettek 52 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor az euróválság miatt összehívott csúcstalálkozón Brüsszelben lesz aznap, ezzel a megkérdezettek 57 százaléka egyetért. A Fidesznél 74, a Jobbiknál 11 százalék helyesli Orbán döntését. Az MSZP és az LMP támogatóinak 31, illetve 38 százaléka ért egyet azzal, hogy a kormányfő Brüsszelbe megy.

Megosztott az MSZP tábora a párt jövőjét illetően. A szocialista támogatók fele szerint nem várható pártszakadás a következő egy évben. Ugyanakkor az összes megkérdezett válaszaiból kiderül, hogy tízből heten úgy vélik, a jövőben két részre szakad az MSZP. A Fidesz táborának háromnegyede biztos abban, hogy kettészakad a párt.

A magyarok több mint fele, 59 százaléka hallott róla, hogy a parlament csökkentené az előző rendszerben magas állami és párttisztséget betöltő személyek nyugdíját. 64 százalék támogatja ezt. Az MSZP-szimpatizánsok 80 százaléka hallott erről. A Fidesz híveinélaz arány 60, a Jobbik-szimpatizánsoknál 56, az LMP-seknél 38 százalék volt. Ezzel a  szocialista támogatók 48 százaléka, a Fidesz szimpatizánsok 21 százaléka nem értett egyet. Az intézet 2011. október 17-19-én 500 fő telefonos megkérdezésével, országos, a felnőtt lakosságra reprezentatív mintán készítette a közvélemény-kutatást – írja a Magyar Nemzet.

Varsóban levetítették a Bűn és büntetlenséget

A Biszku Béláról, az 1956-os forradalom utáni korszak belügyminiszteréről készült dokumentumfilm vetítésén Wittner Mária egykori halálraítélt, a Fidesz parlamenti képviselője az igazságtételről beszélt, valódi rendszerváltást sürgetett. A “lengyel példa” követésére buzdított, utalva arra, hogy Lengyelországban megkezdődött a kommunista bűnök elkövetői, a terrorgépezet irányítói egy részének felelősségre vonása, csökkentették a múlt rendszer fő támaszainak és haszonélvezőinek nyugdíját. A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, annak ellenére, hogy késő esti időpontban tartották. Jelen volt a lengyel televízió forgatócsoportja is. A Biszku-filmet, melyet már több országban bemutattak, most először vetítették Lengyelországban – az alkotók és a nézők kölcsönös örömére és megelégedésére – fogalmaz az MTI .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik