Belföld

Semjén: Megvétózzuk Szerbia EU-tagságát, ha nem változtat

A miniszterelnök-helyettes szerint folyamatosan tárgyalnak a vajdasági magyar politikai erőkön keresztül a szerb elnökkel a restitúcíós törvényről.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT) elmondta, Magyarország megvétózza Szerbia uniós taságát, amennyiben a szerb törvényhozás nem változtatja meg a restitúcíós törvényt, amely a második világháború alatt a megszálló erők kötelékébe tartozó személyeket és leszármazottjaikat kizárja a vagyon visszaszármaztatásból. A miniszterelnök-helyettes szerint erről folyamatosan folynak a tárgyalások a vajdasági magyar politikai erőkön keresztül is Borisz Tadic szerb elnökkel. Hozzátette, itt is látszik az a gyakorlat, hogy a többségi pártokhoz tartozó magyar képviselők megszavazták a törvényt, ezért lehetetlen az etnikai érdekek képviselete kevert pártokban.

A miniszterelnök-helyettes megnyitó beszédében kiemelte, az új magyar alaptörvény lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar állampolgárok is szavazhassanak a következő választásokon és részt vehessenek a magyar politikában. A Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező határon túli magyarok csak listákra szavazhatnak majd. Így 93 képviselő megválasztásába lesz beleszólásuk, a 106 egyéni választókerületből bekerülő képviselőébe nem.

A miniszterelnök-helyettes kitért Boldoghy Olivér magyar állampolgárságért folyamodó szlovákiai magyar esetére, akit szlovák állampolgárságától a szlovák állam a kettős állampolgárságot tiltó törvény alapján meg akar fosztani. Kiemelte, Magyarország jogsegélyt nyújt ebben és az ehhez hasonló esetekben is, ami a tárgyalások költségeire is vonatkozik. “Felvidéki nemzettársak, innen mondom, aki úgy érzi, hogy állampolgárságot akar, továbbra is nyugodtan sétáljon át a párkányi hídon és 3 hónap alatt meglesz az állampolgársága”.

Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a szlovák kormányban részt vevő Híd-Most pártnak és a jobbközép kormánynak nem sikerült ígéretét valóra váltania, megszüntetnie a szlovák “ellentörvényt”, amely jogfosztással fenyeget, és azt meg is valósítja a magyar állampolgárság felvétele esetén.

A romániai magyarság ügyében Semjén Zsolt kiemelte, ha az erdélyi etnikai politika kiesik a bukaresti parlamentből, az nagy mértékben csökkenti a magyarság érdekérvényesítésének lehetőségét.

A MÁÉRT programjában több szakbizottsági beszámoló és a stratégia megvitatása szerepel, a rendezvény második napján pedig felszólal Orbán Viktor miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik