Belföld

Semjén: Brüsszel azt mond, amit akar

Szerbia csak akkor lesz EU-tag, ha a kollektív jogfosztásra épülő szövegrészeket kiveszik a restitúciós törvényből.


Fotó: MTI / Varga György

Evidencia a döntés, hogy a magyar kormány nem támogatja sem Szerbia uniós tagságát, sem tagjelöltségét, amíg nem változtatnak a restitúciós törvényen – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a köztévé reggeli műsorában. Semjén Zsolt szerint egy normális kormány nem fogadhatja el, hogy nemzetének valamely nemzetrészét kollektíve háborús bűnösnek minősítik, kizárják a kárpótlás, a visszaszármaztatás lehetőségéből.

A kereszténydemokrata politikus úgy vélte: az nem vitatható, hogy ha valaki háborús bűnt követett el, és ezt egy független, legitim  bíróság megállapítja, akkor az személyében ki legyen zárva, de az “nem megy, hogy a karonülő csecsemőtől a százéves aggastyánig az egész közösséget megfosztják a jogaitól”. A felvetésre, hogy az Európai Bizottság nem állt mellénk, hiszen a Szerbiáról szóló országjelentés nem kifogásolja a restitúciós törvényt, Semjén Zsolt azt mondta: a szövegben vannak utalások, amelyek számunkra kedvezőek, de azért azt kell látni, hogy nem a bizottságé a végső szó.

A bürokrácia azt mond, amit akar, de a tagállamok szavaznak. A bürokrácia mindig megpróbál letolni magáról mindenféle konfliktust, ráadásul a brüsszeli bürokráciának van már történelmi sara, nevezetesen az, hogy Csehország és Szlovákia úgy lehetett EU-tag, hogy a kollektív jogfosztásra épülő Benes-dekrétumokat jóváhagyták. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen. Ez Szerbia, Magyarország és a Délvidék érdeke, de ez csak akkor lehetséges, ha a kollektív jogfosztásra épülő szövegrészeket kiveszik a restitúciós törvényből – közölte a miniszterelnök-helyettes.

A magyar kormány Pásztor István elnök úr mögött áll, aki a délvidéki magyarságot képviseli. Azt tesszük, amit ő és a délvidéki magyarság akar. Azonban az egyetemes magyarság becsülete érdekében sem engedhetjük meg valamely nemzetrésznek a jogfosztását – tette egyértelművé Semjén, külön kiemelve, bízik abban, hogy a ma délutáni találkozón olyan megállapodás születik Pásztor István és Boris Tadic elnök között, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország támogassa Szerbia uniós törekvéseit. Nincs még egy ország, amely annyit tett volna Szerbia uniós tagságáért, mint Magyarország – tette hozzá Semjén Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik