Belföld

Stohl-per: 2. felvonás

Folytatódik az ittasan súlyos közúti balesetet okozó Stohl András elleni büntetõper másodfokú tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. A színész-mûsorvezetõt korábban, elsõ fokon két év négy hónap letöltendõ börtönbüntetésre ítélték. Kollégái közül többen is kiálltak a színész-mûsorvezetõ mellett, aki egy drog- és alkoholprevenciós kampányba is belefogott – a rossz nyelvek szerint azért, hogy enyhébb büntetést kapjon.

Kiszivárgott értesülések szerint akár végleges ítélet is születhet a keddi tárgyaláson a Stohl-ügyben. Az elsõ fokon két év négy hónap letöltendõ börtönre ítélt színész – nyilatkozatai szerint – retteg attól, hogy letöltendõ büntetést kap.

A 44 éves színész elismeri, hogy bûnös, mégsem akar rács mögé kerülni a hármas karambol miatt, felfüggesztett börtönt szeretne. Alapvetõ kérdés, hogy a Pest Megyei Bíróság osztja-e azt a véleményt, hogy Stohl maradandó fogyatékosságot okozott, amikor tavaly májusban bedrogozva, ittasan balesetet okozott Budapest és Fót között.

A júniusi tárgyalás képei - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A júniusi tárgyalás képei – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A sértettek, így a legkomolyabb sérülést szenvedett Kaincz Pál megbocsájtottak Stohl Andrásnak, de ez már a múlté, a korábbi ítélet után a mûsorvezetõ új ügyvédje, Ruttner György azt a taktikát választotta, hogy össztûz alá vette az idõs ember sérüléseirõl szóló szakértõi véleményt, mondván, a „csípõmozgás beszûkülését okozhatta más is, mint a baleset”.
Az újabb szakértõ bevonásának lényege, hogy a 78 éves Kaincz Pál nem az ütközésnél szenvedett maradandó fogyatékosságot. Korábban Pali bácsi a TV2-nek azt mondta, õ sem szeretné, hogy börtönbe jusson Stohl, de az nevetséges, hogy nem a balesetben sérült meg.

„A két szakértõi vélemény között alapvetõ ellentmondás van, és ezt a bíróságnak fel kell oldania. Meg kell állapítani, van-e maradandó fogyatékossága Pali bácsinak. A kezemben van a gyógytornász hivatalos igazolása. Megtesszük az észrevételeinket és csatoljuk a bizonyítékot” – mondta a sértett ügyvédje. Korábban kiderült, hogy a mai tárgyalásra el akar menni a 78 éves Kaincz Pál is, aki szeretné, ha a szemébe mondanák, hogy szimulál. Õ is kap támogatókat, állítólag többen készek tanúsítani, a férfi a baleset elõtt nem sántított.

Mint azt korábban az fn.hu is megírta, a színész-mûsorvezetõt súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett jármûvezetés bûntettével vádolja az ügyészség, miután 2010. május 8-án hajnalban Fót közelében, szeszes italtól befolyásolt állapotban, a megengedettnél gyorsabban hajtva nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedõ másik két autónak. A karambol következtében egy ember súlyos, egy másik könnyû sérülést szenvedett. A balesetet követõen Stohl András elhagyta a helyszínt, de védõje szerint csak azért, mert õ is megsérült. A rendõrök késõbb otthonából állították elõ, majd vért vettek tõle és kihallgatták. Vérében a szakértõk drogot is találtak. Az ügyészség elõször súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett jármûvezetés bûntettével vádolta meg, ezt késõbb az orvosszakértõi véleményre alapozva maradandó fogyatékosságot okozó egészségkárosodásra változtatták. A színész a baleset elõtt az alkohol mellett ugyan kokaint is fogyasztott, de ez nem volt a vád tárgya, mert Stohl András vállalta az úgynevezett elterelést, vagyis azt, hogy megelõzõ, kezelõ jellegû foglalkozásokon vesz részt.

Idén januártól ráadásul Stohl András drogprevenciós turnét kezdett, sokak szerint ezzel csupán a börtönt akarja elkerülni. Mindenesetre sikeresek az elõadásai, amelyek – elmondása szerint – eleinte nagyon kínosak voltak számára. A fiatalok elõtt kellett ugyanis beszélnie a drog és az alkohol káros hatásairól, illetve a balesete körülményeirõl. Négy évre vállalta feladatot a színész, eddig 22 helyszínen járt, a Jól-Lét alapítvány szervezésében. Az elõadásokon jelen volt az ügyvédje is. A keddi tárgyalás elõtt a magyar határtól 30 kilométerre lévõ Érsekújváron tartott felvilágosító elõadást.

A színész mellett családja és a kollégái is kitartanak. Utóbbiak például aláírásgyûjtésbe is kezdtek az enyhébb ítéletért. A közvéleményt is megosztotta, hogy a június 21-i tárgyalásra elment Törõcsik Mari, Bodrogi Gyula – mindketten a Nemzet Színészei -, Garas Dezsõ, Alföldi Róbert, Kern András és Kulka János. Állítólag többen közülük ma is ott lesznek a tárgyaláson.

Az elsõ tárgyalás után a képernyõrõl ugyan eltûnt a mûsorvezetõ, de színészi munkáit továbbra is folytathatta. Civilek is összefogtak érte, sõt még egy Esély nevezetû lovat is kapott ajándékba.

A közvélemény ugyanakkor két táborra szakadt. Vannak, akik úgy vélekednek, az elsõ ítélet túl súlyos volt és abban komoly szerepet játszott a színész ismertsége, ráadásul nem véletlen, hogy újabb károsult is felbukkant. Mások szerint a bûnért bûnhõdni kell és éppen az lenne igazságtalan, ha népszerûsége miatt kapna enyhébb büntetést Stohl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik