Kultúra

Életműdíjat kapott Eötvös Péter a Velencei Biennalén

A velencei zene biennale Arany Oroszlán-díját vehette át életművéért Eötvös Péter zeneszerző szombat este a város Teatro alle Tese színházában. Az olasz sajtó Eötvös meghatódottságáról számolt be.

Maga a díjazott szerző nyitotta meg az 55. nemzetközi kortárszenei biennale programsorozatát. Az életművéért odaítélt Arany Oroszlánt a biennále elnöke, Paolo Baratta adta át a komponistának, idézve a méltatás egyik mondatát: “Eötvös tudást és végtelenül finom hallást egyesít magában a képrombolás és a kísérletezés örömével”.

A méltatás szövege kiemelte Eötvös korán megmutatkozó hatalmas tehetségét, a német zeneszerző Karlheinz Stockhausennel és a francia Pierre Boulezzel végzett munkáját és azt, hogy Eötvösből így lett “abszolút értékben teljes zenész és a szakma kézművese, aki az utóbbi húsz évben zeneszerzőként rendkívül termékeny kreatív erőt tanúsított”.

A La Nuova Venezia című velencei napilap tudósítójának beszámolója szerint Eötvös meghatódva mondott köszönetet a díjért hangsúlyozva, hogy ez további ösztönzést ad munkájának.

A díjazott vezényelte a biennálét megnyitó koncertet is a freiburgi rádiózenekar élén. Ahogyan a fesztivál honlapja írta, a koncert programja is Eötvös szellemiségét tükrözte: Bartók Béla 1923-ban szerzett Táncszvitjével, az Eötvös írta CAP-KO című versenymű kétzongorás változatával – melyet először adtak elő Olaszországban – és a Replicával.

A koncertet Igor Sztravinszkij Agon című balettzenéje zárta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik