Belföld

400 milliós kötbérről vitáznak Szegeden

Több mint 400 millió forint kötbért követel a szegedi önkormányzat a 2-es villamos vonalát építő konzorciumtól a beruházás csúszása miatt abban a perben, amely csütörtökön kezdődött meg a Csongrád Megyei Bíróságon.

Faludi Csaba, a felperes önkormányzatot képviselő ügyvéd a tárgyaláson elmondta, hogy a vonalnak a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ra kellett volna elkészülnie, a kivitelezés azonban még jelenleg is folyik, helyenként a földmunkákat végzik. A vállalkozói szerződés szerint a beruházás csúszása esetén a megrendelőt napi 10 millió forint kötbér illeti meg, amely maximális összege a nettó vállalási ár 20 százaléka, mintegy 417 millió forint. Az ügyvéd hozzátette, a kivitelező konzorcium tagjainak ezen felül ki kell fizetniük a kötbérre rakodó késedelmi kamatot is.

Az alperesek, a konzorciumvezető cseh OHL ZS. a. s., illetve a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. ügyvédei kifejtették: a kötbérkövetelést jogalapjában és összegszerűségében is vitatják. Álláspontjuk szerint a kivitelezés rajtuk kívülálló okokból, többek között a pontatlan közműtérképek miatt csúszik.

Az önkormányzat jogi képviselője az alperesek felvetéseivel kapcsolatban elmondta, az ismeretlen közművek és a rendkívüli időjárás okozta nehézségeket az önkormányzat már elismerte azzal, hogy a beruházás határidejét az eredeti 2010. július 2-ról szeptember 18-ra módosította, más problémákat pedig már a végső teljesítési határidő után jeleztek az építők, így azok a per szempontjából lényegtelenek. A bíróság az ügyben szakértőt rendel ki, a per a szakvélemény elkészülte után folytatódik.

A kivitelező eddig a munkák mintegy kétharmadát végezte el. A beruházás befejezését most július közepére ígérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik