Tudomány

Nem, a fehérje nem szteroid – 10 tévhit a fehérjeporról, amit ideje lenne most már elfelejteni

fehérje
Fotó: Getty Images
fehérje
Fotó: Getty Images

Furcsa kettősség övezi a fehérjeporokat: miközben talán a legelterjedtebb és legkelendőbb étrend-kiegészítől van szó, egy bizonyos réteg még mindig rossz szemmel nézi, és valamifajta rejtélyes, veszélyes kotyvalékként tekint rá, amitől ugyan szuper izmosak leszünk, de közben az egészségünket is tönkretesszük vele.

Ennek a megállapításnak ebben a formában egyik része sem igaz.

A fehérjepor nem csodaszer, de nem is méreg. Hogy ezt tisztázzuk, összeszedtünk 10 állítást a témában, amelyek bár makacsan tartják magukat, valójában egytől egyik hamisak. Ezt be is bizonyítja nekünk, Németh Sándor, a BioTechUSA termékspecialistája, aki amondó: „A leggyakoribb félelmek mögött sokszor elavult vagy félreértelmezett információk állnak”.

1. A sok fehérje tönkreteszi a vesét

Ez az állítás egészséges emberek esetében nem igazolt tudományosan. A kutatások szerint még a napi 1,5–2 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel sem terheli túl a veséket.

Ez az aggály inkább azoknál indokolt, akiknél már fennáll valamilyen vesebetegség, nekik valóban érdemes szakorvossal egyeztetni az étrendjüket. A kutatások azt támasztják alá, hogy azok az emberek, akik valamilyen veseelégtelenségben szenvednek, akkor járnak el jól, ha kerülik a túl magas, 1,2 gramm/testsúlykilogrammot meghaladó étrendi fehérjebevitelt.

2. A fehérje megemeli a koleszterinszintet

Nem önmagában a fehérjebevitel hat a koleszterinre, hanem az, hogy milyen forrásból származik az adott fehérje, és milyen zsírokkal társul. A tejsavófehérje-izolátum például magas fehérje-, de alacsony zsírtartalmú. Itt teszi hozzá a szakértő, hogy a növényi eredetű fehérjék, mint például a szója, még kedvező hatással is lehetnek a koleszterinre, bizonyítottan csökkenthetik ugyanis az LDL (azaz „rossz”) koleszterinszintet.

A megfelelő fehérjeforrás tehát támogatja, nem károsítja a szív- és érrendszert.

3. A sok fehérje csontritkuláshoz vezet

A régi elmélet szerint a fehérje elsavasítja a szervezetet és kalciumot von el a csontokból. A modern kutatások és az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) álláspontja szerint azonban a megfelelő fehérjebevitel éppen, hogy hozzájárul a csontok egészségéhez.

Főleg idősebb korban fontos az elegendő fehérje az izom-csont egyensúly fenntartásához.

4. A fehérjeportól „túl izmos leszek”

Gondolhatnánk, hogy ez leginkább női félelem, de bizonyára a férfiak körében is  találnánk olyanokat, akik azt hiszik, hogy „hegyomlássá” változnak, ha fehérjeport fogyasztanak.

Németh Sándor megnyugtat mindenkit: nem lehet csak úgy „hegyomlássá változni”, odáig irdatlanul hosszú út vezet. Az izomépítéshez rendszeres, intenzív súlyzós (vagy más ellenállásos) edzés kell, mellette megfelelő hormonális egyensúly célokhoz igazított táplálkozás és rengeteg idő. Ez nemtől, kortól, testalkattól függetlenül így van.

A fehérje az izommegtartást és az izomnövekedést is támogatja, de izmokat nem fog növeszteni a semmiből.

5. A fehérjepor hizlal

Amit érdemes leszögezni, hogy egy átlagos fehérje shake-ben nagyjából 110-120 kalória van. Ez tény. A hízás kulcsa viszont a kalóriatöbblet megléte, az nem kizárólag a főtápanyagoktól (zsír, szénhidrát és fehérje) függ. A kiegyensúlyozott étrendben a fehérje inkább segíthet a testsúly kontrolljában. De említést érdemel az is, hogy például szálkásításnál (sovány izomépítésnél) és fogyásnál közel azonos a fehérjeszükségletünk.

A növényi fehérje közben hozzájárulhat a teltségérzethez is, ezért hasznos lehet fogyókúra alatt is, alacsony kalóriatartalmú diétába is beilleszthető.

6. A növényi fehérje nem igazi fehérje

Gyakori állítás, hogy csak az állati eredetű fehérje jó minőségű tápanyag. Ez így, ebben a formában nem igaz.

Egyes növényi fehérjék valóban kevesebb, vagy nem megfelelő arányú esszenciális aminosavat tartalmaznak, de ha megfelelően kombináljuk őket – például borsófehérjét rizzsel vagy lencsét gabonával –, akkor teljes értékű fehérjeforrást kapunk. A mai növényi fehérjekészítmények nagy része már ilyen szinergiákon alapszik.

7. Hús nélkül nem lehet elég fehérjét bevinni

Itt is, mint mindenben, a változatosság játssza a legfontosabb szerepet. Hús nélkül is lehet teljes értékű az étrendünk

– emeli ki ennél a pontnál a BioTechUSA szakértője. Hiszen a hüvelyesek, a szója, a tofu, a szejtán, a quinoa, a különböző olajos magvak, diófélék bőven fedezhetik a napi szükségletet, ha tudatosan vannak összeválogatva. A megengedőbb vegetáriánus étrend esetében a tejtermékek és a tojás is ideális a fehérjeigény fedezéséhez.

Ahogy a hagyományos étrendnél, úgy a vegetariánusnál vagy a vegánnál  is egy roppant praktikus kiegészítő eszköz lehet a fehérjepor.

8. Ugyanannyi fehérjére van szüksége mindenkinek

Testsúlyarányosan, még pontosabban testtömegkilogrammonként szólnak az ajánlások, de a céltól, terheléstől, életkortól és az életmódtól is függenek ezek a javaslatok.

Hogy személyre szabottan kinek mennyi makrotápanyagra (beleértve a fehérjét is) van szüksége, azt számos erre szakosodott felületen mindenki kiszámolhatja már magának, de biztosra akkor megyünk, ha szakember – orvos vagy dietetikus  – segítségét kérjük.

9. Fehérje csak a sportolóknak kell

Fehérjére mindenkinek szüksége van, nem csak testépítőknek.

A fehérje nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez, a hormonok szintéziséhez, a csontok és izmok fenntartásához. Különösen idősebb korban fontos a megfelelő bevitel, hiszen az izomtömeg-csökkenés természetes folyamat, amit fehérjével lassíthatunk.

10. A fehérjeporok tele vannak káros adalékokkal

Sajnos sokan a mai napig úgy vélik, hogy az étrendkiegészítő mesterséges, egészségtelen szer, és borsódzik a hátuk már akkor, ha valaki kimondja azt, hogy protein.

A valóság ezzel szemben az, hogy a minőségi fehérjeporok alapanyagai természetes eredetűek. Gondoljunk csak a tejsavó fehérjére, melynek forrása a tehéntej. Az adalékanyagok csak a késztermék állagához, ízéhez és édességéhez járulnak hozzá, de ezek a hozzávalók is lehetnek természetes forrásúak.

A piacon számos márka és termék található, ezért érdemes olyan megbízható, országosan ismert márkát választani, amelynek termékeit nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabványoknak megfelelő, ellenőrzött gyártóüzem állítja elő

– hangsúlyozza Németh Sándor, aki szerint a magabiztos választást az is segítheti, ha több profi sportoló is az adott márka mellett dönt.

A fehérjepor tehát nem ellenség, nem kizárólagosan „férfias” dolog, nem hizlal, és nem is szteroid. Egy tudatosan összeállított étrendben hasznos eszköz, legyen szó edzésről, fogyásról vagy csak egészségtudatos életmódról. Németh Sándor úgy összegez:

A fehérjebevitel testünk alapvető működéséhez szükséges. Ha ezt tudatosan és mértékkel, megbízható forrásból biztosítjuk, akkor a fehérjepor csak egy kényelmes megoldás. Nem csodaszer, de nem is ördögtől való.

A megbízható, ismert márka választása nem csupán biztonságot nyújt, hanem tudatos döntést is jelent. Kiemelkedő előny, ha a termékei saját gyártásból származnak, hiszen ez nemcsak a gyártási folyamat feletti kontrollt, hanem a következetes minőséget is garantálja. A transzparens, részletes címkézés révén a fogyasztók pontos képet kapnak a termék valódi összetételéről és tápanyagtartalmáról. Ezek a márkák nem az árral kívánnak versenyezni, hanem az élelmiszerbiztonság, a magas minőség és a kiváló fogyasztói élmény hármas erejével építenek bizalmat és népszerűséget, amivel a tudatos vásárlók elismerését is kivívják.

A cikk a BioTechUSA támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik