Belföld

Lecseréli a Fidesz a fóti polgármestert

Nem támogatja Fót polgármestere, Mádly Zsolt jelölését az őszi önkormányzati választásra a Fidesz, ám a legtöbb Pest megyei településen "érintetlenül" hagynák a fideszes vezetők székét.

A szocialisták biztosan újrajelölik Bóth János váci polgármestert, számos településen azonban a baloldalhoz kötődő független induló vagy valamelyik helyi szervezet mögé állnak.

A Fidesz a jelölti lista szerint Fóton – a helyi időközi választáson tavaly januárban a Fidesz-KDNP támogatásával polgármesterré választott, botrányokról elhíresült Mádly Zsolt helyett – Cselőtei Erzsébetet, a párt helyi csoportjának elnökét indítja. A térség egyik lapjának ugyanakkor Mádly Zsolt azt nyilatkozta, hogy változatlanul bírja a teljes jobboldal bizalmát. Állítólag azt ígérték neki, hogy ha “kitart”, akkor ő lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje az októberi voksoláson. Az MTI szerette volna megtudni, van-e bizonyítéka erről az ígéretről a többszöri hivatali felfüggesztésen és visszahelyezésen átesett Mádly Zsoltnak, ám a polgármester nem válaszolt az írásos megkeresésre.

Az MSZP Pest megyei irodájának információja szerint a szocialisták Cselőtei ellen Fábry Béla jelenlegi fóti alpolgármestert indítják. Fábry tavasszal ringbe szállt a körzet országgyűlési képviselői mandátumáért is, de azt Dióssi Csaba, Dunakeszi fideszes alpolgármestere nyerte el.

Dunakeszi másik alpolgármestere, Erdész Zoltán – szintén fideszes színekben – ősztől a város első embere lehet, ha a lakosság neki, s nem a 17 éve a város élén álló, korábban Fidesz-hátszéllel rendelkező Kecskeméthy Gézának vagy az MSZP jelöltjének, Póczik Anita képviselőnek szavaz bizalmat. A jelenlegi polgármester az MTI érdeklődésére cáfolta a visszavonulásáról szóló, a környéken elterjedt információkat. Megjegyezte: ha másként nem, önálló jelöltként indulni kíván a megmérettetésen.

Vácott az MSZP a jelenlegi városvezetőt, Bóth Jánost, míg a Fidesz Pető Tibor kétszeres evezős világbajnokot jelöli. A KDNP korábban Fördős Attila mellett érvelt, ám időközben elálltak az ellenjelölt indításától. Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz), a körzet országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: tudomása szerint Fördős függetlenként száll versenybe.

Gödöllőn hatodszorra is megméreti magát Gémesi György jelenlegi polgármester, aki szerint noha korábban megállapodott a Fidesszel arról, hogy ha nem indul a tavaszi országgyűlési választáson, akkor ősszel nem állítanak vele szemben jelöltet, ezt a megállapodást a Fidesz nem tartotta be. A helyi Lokálpatrióta Klub színeiben azonban Gémesi György most is polgármesterjelölt lesz, míg a Fidesz jelöltje Boros Andrea ügyvéd, az MSZP-é Kovács Barnabás, a párt megyei elnöke.

Budaörsön az 1991 óta városvezetőként dolgozó (volt SZDSZ-es, jelenleg független) Wittinghoff Tamás ellen a Fidesz az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökét, Ritter Imrét indítja (aki nyolc éve is ringbe szállt a posztért), a szocialisták jelöltje egyelőre nem ismert. Nem tudni azt sem, kit indít az MSZP Kerepesen, ahol a Fidesz Simoncsik László vállalkozót juttatná a jelenlegi független (egykor MIÉP-es) polgármester, Franka Tibor helyére.

Érden a 2002 és 2006 között polgármesterként dolgozó Döcsakovszky Béla kapott bizalmat az MSZP-től, míg a Fidesz a mostani városvezetőt, T. Mészáros Andrást indítja.
Cegléden a szocialisták Nagy Tamás helyi képviselőt, a kormánypártok a jelenlegi polgármestert, Földi Lászlót jelölik, de az MTI úgy tudja, hogy meglehetősen nagy a “tolongás” a városvezetői székért. A helyiek szerint a jelöltek között van például a korábbi ciklus független expolgármestere, Sós János, valamint a városi kórház gazdasági vezetője és a városüzemeltetési kft. ügyvezetője is.

Pest megyében Cegléd mellett Érd, Monor, Nagykőrös, Pomáz, Ráckeve, Szigetszentmiklós, Szentendre, Sződliget és Tököl élén is a jelenlegi városvezetők mandátumának meghosszabbítását tartaná célszerűnek a Fidesz – értesült az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik