Élet-Stílus

26 nyelven beszélnek az egypetéjű ikrek, köztük egy olyanon, amit kisgyerekként találtak ki

Már nyolcévesen három nyelven beszéltek, aztán megtanultak még 23-at.

Matthew és Michael Youlden egypetéjű ikrek, sok mindenben hasonlítanak, de van egyészen különleges közös tulajdonságuk: mindketten 26 nyelvet beszélnek, köztük azt, amit gyerekkorukban találtak ki maguknak – írja a New York Post.

A manchesteri ikrek már kiskoruk óta élénken érdeklődtek az idegennyelvek iránt. Az angol elsajátítása után találták ki a közös nyelvüket, az umerit, amit akkor használtak, amikor olyan dologról beszéltek, amit nem akartak, hogy más megértsen. Harmadik nyelvként a spanyolt tanulták meg nyolcéves korukban, ezután következett az olasz, majd a skandináv nyelvek, és a többi, közben folyamatosan fejlesztették a sajátjukat.

Ma már saját nyelviskolájuk van, ahol viszont nem oktatják az umerit, mert az elmondásuk szerint az mindig is kettőjük titkos nyelve lesz, ami „mélyen tükrözi azt a köteléket, ami az egypetéjű ikrek között van”.


A lap emlékeztet, hogy a becslések szerint az ikrek 30-50 százaléka hoz létre egyedi kommunikációs formát, titkos kódokat vagy akár saját kifejezéseket, szavakat, amiket csak ők értenek. A közös jelek elmélyítik az ikrek közötti kapcsolatot, de ezeknek a szokásoknak negatív társadalmi hatásai lehetnek, elszigetelődhetnek az ikerpárok. A kutatások szerint azonban a legtöbb iker felnőttkorára elfelejti a kitalált nyelvét, csak néhány elemet, beceneveket, nonverbáis jelzéseket stb. tartanak meg.

Youldenékig azonban nem voltak olyan ikrek, akik egy önálló nyelvet alkottak volna meg, ráadásul egyedi nyelvtannal.

Bár Michael és Matthew senki másnak nem akarja megtanítani az umerit, ők azért folyamatosan folytatják a nyelvük finomhangolását, fejlesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik