Tudomány

Ezért nem szabad egyből antibiotikumot adni a beteg gyereknek

Olga Shumytskaya / Getty Images
Olga Shumytskaya / Getty Images

Egy friss kutatás szerint a jelenleg alkalmazott antibiotikumok fele hatástalan, ami részben a gyógyszerek indokolatlan használatának következménye – derül ki a K&H gyógyvarázs közleményéből. Ezért fontos, hogy csak akkor írjon fel antibiotikumot az orvos, ha a betegséget bizonyítottan baktérium okozza, ennek megállapításában segíthetnek az 5 perc alatt eredményt adó gyorstesztek.

Az egyszerű nátha és a baktériumok okozta betegségei gyakran nagyon hasonlóak, ráadásul a streptococcus által kiváltott megbetegedések tünetei megváltoztak az elmúlt években. Dr. Bence Zsófia házi gyermekorvos szerint ezért nagy segítség, ha gyorstesztekkel is alátámasztható a diagnózis.

Így elkerülhetjük a felesleges antibiotikumkúrát, ami azért is fontos, mert túlzott használatuk felgyorsítja a bacilusok ellenállóképességének kialakulását, ez pedig ahhoz vezet, hogy az eddig bevált gyógyszerek nem elég hatásosak a kórokozók ellen

– magyarázza a szakértő.

Az 1940-es évek legnagyobb orvostudományi áttörése a penicillin, az első antibiotikum alkalmazása volt, ami rengeteg életet mentett meg. A helyesen alkalmazott baktériumölő gyógyszerek használata ma is nagyon hatékony lehet, hiszen akár 48 órán belül elpusztíthatják a kórokozókat és meggátolhatják szaporodásukat. Ugyanakkor az is beigazolódott, hogy a gyakori használattól módosulnak a baktériumok és ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben.

Az antibiotikum-rezisztencia mára ijesztő méreteket öltött: egy nemrég végzett ausztrál kutatás szerint a ma használt antibiotikumok közel 50 százaléka hatástalan, az ENSZ szerint pedig 15 éven belül tízmilliók életébe kerülhet világszerte az antibiotikumok ellenállóvá válása.

A szülők egy része úgy gondolja, az antibiotikumok jelentik minden gondra a gyors megoldást, míg mások semmiképp sem akarnak ilyen gyógyszert adni gyermeküknek, ha nem egyértelmű, hogy vírussal vagy bakteriális fertőzéssel állnak szemben. A gyorstesztek alkalmazása mindkét tábornak megnyugvást adhat.

Kapcsolódó
Egy gyógyszer miatt alakulhatott ki a szinte legyőzhetetlen baktérium
A kutatók azt vizsgálták, hogy miként fejlődhettek ki az ellenálló Enterococcus faecium törzsek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik