Nagyvilág

A grúz elnöknő nem ismeri el a választás eredményét, tüntetésre hívta a támogatóit

,Georgian Presidential Press Service / AFP
,Georgian Presidential Press Service / AFP

Georgia (Grúzia) elnöke, Szalome Zorubasvili bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és felszólította az állampolgárokat, hogy vonuljanak az utcára, miután az ellenzék szerint a kormánypárt csalással nyerte meg a szombati választásokat – írta Politico.

Nem fogadom el ezt a választást. Elfogadása Oroszország befogadását jelentené ebbe az országba, Grúzia Oroszországnak való alárendeltségének elfogadását

– mondta az államfő, aki a X-en közzétett nyilatkozatában az ország „nemzetközi partnereit” is arra kérte, hogy álljanak ki a grúz nép mellett., és nem a „törvénytelen kormányt” támogassák.

„Egy orosz különleges művelet szemtanúi és áldozatai lettünk. Ellopták a választáshoz való jogunkat, orosz választást hajtottak végre

– tette hozzá sajtótájékoztatóján Zorubasvili, aki mögött ellenzéki vezetők álltak a színpadon.

Az elnök hétfő este hét órára a Rustaveli sugárútra hívta az embereket Tbiliszibe, hogy megmutassák a világnak, hogy nem fogadják el a választás eredményét.

Az előzetes információk szerint éppen a tüntetés óráiban fog Georgiába érkezni Orbán Viktor miniszterelnök, aki épp az oroszbarát kormány meghívására utazik az országba. Orbán már a választások eredményének közlése előtt gratulált Irakli Kobakhidze miniszterelnöknek, elemzők pedig attól tartanak, hogy látogatásával az EU soros elnökeként legitimizálja majd a vitatott választás eredményét.

A Georgiába tervezett hétfői látogatást vasárnap este a sajtóhírek nyomán jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar delegációban részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is. Négyszemközti, majd plenáris tárgyalásokra kerül sor, ezt követően Irakli Kobakhidze és Orbán Viktor közös sajtónyilatkozatot tesz – ismertetik a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik